Borgerlige partier vil sikre konfirmation bedre vilkår

Efter at skolereformenhar tvunget præster til at flytte konfirmationsforberedelsen uden for skoletiden, foreslår borgerlige partier nu at ændre i loven, så præsterne igen sikres de gode timer til konfirmandundervisningen. Undervisningsministeren vil ikke gribe ind

”Vi vil gerne indgå i drøftelse om en ændring i folkeskoleloven, så konfirmationsforberedelsen får bedre vilkår. Jeg har talt med flere præster og provster, der har været kede af, at konfirmationsforberedelsen er blevet rykket, uden at de har haft mulighed for at gøre indsigelse," siger børne- og undervisningsordfører Daniel Rugholmn (K) om ny konfirmationens vilkår i dag.
”Vi vil gerne indgå i drøftelse om en ændring i folkeskoleloven, så konfirmationsforberedelsen får bedre vilkår. Jeg har talt med flere præster og provster, der har været kede af, at konfirmationsforberedelsen er blevet rykket, uden at de har haft mulighed for at gøre indsigelse," siger børne- og undervisningsordfører Daniel Rugholmn (K) om ny konfirmationens vilkår i dag. . Foto: Richard Clark.

Konfirmationsforberedelsen skal ligge mellem klokken 8 og 12, og kristendomsundervisningen skal gøres obligatorisk i folkeskolen. Sådan lyder et forslag fra Dansk Folkeparti, der vil tage idéerne op på et møde med partierne bag folkeskolereformen efter folketingsvalget.

”Det er synd og skam og en forkert udvikling, når skoler og kommuner bruger folkeskolereformen som anledning til at skubbe konfirmationsforberedelsen ud af skoletiden. Vi skal sende et signal om, at konfirmationsforberedelsen er en naturlig del af skolens liv. Folkekirken er vores kirke, og derfor skal undervisningen ligge mellem klokken 8 og 12, med mindre præsterne selv udtrykker ønske om noget andet,” siger Alex Ahrendtsen, Dansk Folkepartis børne- og undervisningsordfører.

Forslaget kommer, efter at 4 ud af 10 præster ifølge en rapport fra Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter har tilkendegivet, at de synes, at den nye placering af konfirmandundervisningen har været negativ eller meget negativ.

Alex Ahrendtsen foreslår samtidig, at kristendomsundervisningen gøres obligatorisk. I dag kan forældre få deres børn fritaget fra timerne, hvis de ønsker det.

Hos De Konservative er man positiv over for begge forslag fra Dansk Folkeparti, siger børne- og undervisningsordfører Daniel Rugholm.

”Vi vil gerne indgå i drøftelse om en ændring i folkeskoleloven, så konfirmationsforberedelsen får bedre vilkår. Jeg har talt med flere præster og provster, der har været kede af, at konfirmationsforberedelsen er blevet rykket, uden at de har haft mulighed for at gøre indsigelse. Jeg vil helst, at præster, skoler og kommuner selv finder ud af det, men er der problemer, er vi villige til at kigge på det. Derudover synes jeg da, at det er glædeligt, at Dansk Folkeparti bakker op om vores forslag om at gøre kristendomsundervisningen obligatorisk, som vi fremsatte tidligere på året,” siger Daniel Rugholm.

Venstres folkeskoleordfører, Louise Schack Elholm, deler Dansk Folkeparti og De Konservatives ønske om at kigge på timerne for konfirmationsforberedelsen.

”Jeg er ked af, at man i flere tilfælde har skubbet konfirmationsforberedelsen til hen på eftermiddagen. Meningen er, at undervisningen skal ligge i skoletiden, så jeg forstår og deler bekymringen. Vi er villige til at få klarlagt, hvornår undervisningen skal ligge. Men før vi skrider til ændring af lovgivningen, vil jeg gerne have undersøgt, hvor stort problemet er, for selvfølgelig skal det fungere på ordentlig vis,” siger Louise Schack Elholm.

De borgerlige partier skal dog ikke se mod Socialdemokraterne for at få opbakning til deres forslag om at ændre den nuværende lovgivning. Socialdemokraternes undervisningsminister, Christine Antorini, bemærker, at folkeskolereformen ikke har ændret på, at kommunalbestyrelsen er forpligtet til at finde tid til konfirmationsforberedelsen inden for normal skoletid.

”Det er klart, at den længere skoledag påvirker tilrettelæggelsen af konfirmationsforberedelsen, men det betyder ikke, at det er i orden at lægge konfirmationsforberedelsen uden for skoletiden og uden for lovgivningens rammer. Vi vil tage fat i dem, der ikke overholder reglerne, og vil i øvrigt følge tæt, hvordan skolereformen påvirker tilrettelæggelsen af konfirmationsforberedelsen,” lyder det fra Christine Antorini.