Camilla og eksmanden lavede deleordning: Vores søn skulle ikke savne nogen af os

I mere end 11 år har 41-årige Camilla Semlov haft en deleordning, hvor sønnen Emil skiftede mellem forældrene både hver anden og hver femte dag. Vores søn skulle ikke længes, forklarer hun

41-årige Camilla Semlov er deleforælder. Siden sønnen Emil var knap fire år gammel, har han levet med en deleordning, hvor han skiftede både hver anden og hver femte dag mellem forældrene.
41-årige Camilla Semlov er deleforælder. Siden sønnen Emil var knap fire år gammel, har han levet med en deleordning, hvor han skiftede både hver anden og hver femte dag mellem forældrene. . Foto: Petra Theibel Jacobsen.

”Jeg tænker på far,” kunne sønnen Emil finde på at sige til sin mor, Camilla Semlov, når han var ked af det.

”Det var hans måde at give udtryk for, at han savnede sin far,” fortæller Camilla Semlov fra sin plads ved spisebordet i hjemmet i Haslev på Midtsjælland.

Bag hende hænger tre børnebilleder på væggen.

”Det var omkring det tidspunkt, vi gik fra hinanden,” siger hun og peger på den knap fireårige lyshårede Emil øverst til venstre i klyngen af billeder.

I 2004 gik forældrene fra hinanden efter knap 11 års partnerskab. Da de skulle tilrettelægge en samværsordning, besluttede de sig hurtigt for, at Emil skulle være delebarn.

”Han er lige knyttet til os begge to, så for os var det en selvfølge, at han skulle se sin far lige så meget som mig,” forklarer hun.

Alternativ deleordning

De endte med at lave en 2-2-5-5 ordning, hvor Emil først tilbragte to dage først hos mor og bagefter hos far efterfulgt af fem dage hos hver af forældrene.

”Vi lavede den ordning for at undgå, at han savnede os for meget. Selvom han højst var væk i fem dage, kunne han godt blive meget ked af det og længes. Samtidig vidste han altid, hvor han skulle være. Mandag og tirsdag blev mine faste dage, og onsdag og torsdag blev hans fars. Den ordning har han selv holdt fast ved indtil i sommer. Jeg har undret mig over, at han ville fortsætte med den så længe, men jeg tror, det hænger sammen med, at vi som forældre hele tiden har haft et tæt samarbejde,” fortæller hun.

Camilla Semlov er social- og familierådgiver, indehaver af heledeleborn.dk og forfatter til bogen ”Det næstbedste - når far og mor ikke bor sammen”. Hun har selv rådgivet mange skilsmisseforældre og forstår godt, at eksperter er skeptiske over for den deleordning, hun er kommet frem til med Emils far.

”Jeg er med på, at skiftene kan være svære for skilsmissebørn. En vigtig pointe for os var, at de to miljøer skulle ligne hinanden så meget som muligt, og at vi har ens regelsæt, så Emil ikke hele tiden skal gennem en hård omstilling. Emil har aldrig boet i en kuffert. Han er fuldt udstyret i begge sine hjem, så han skal aldrig pakke,” forklarer hun.

Foto: Petra Theibel Jacobsen

Emil havde også altid en notesbog i tasken, hvor forældrene noterede både stort og småt om, hvad han havde foretaget sig.

”På den måde fik han ikke ansvar for at skulle opdatere om alt, hver gang han skiftede mellem os. Hvis han for eksempel havde været oppe at skændes med en ven, kunne hans far spørge ind til det, fordi det stod i notesbogen. Det kunne også være detaljer, som at Emil ikke var glad for at få vasket hår for tiden, og hvordan jeg håndterede det. På den måde kunne vi skabe en sammenhæng. Han har hele tiden kunnet mærke, at mor vidste, hvad der skete hos far og omvendt. Det har givet ham ro og tryghed,” forklarer Camilla Semlov og påpeger, at der skal flere forudsætninger til for at få en deleordning med hyppige skift til at fungere.

”Det er ikke alle, der kan håndtere den type ordning. Det kræver, at man som forældre kan lide hinanden og samarbejder. Vi havde som alle andre forældre, der går fra hinanden, nogle områder i starten, hvor vi ikke forstod hinanden. Vi var blandt andet ikke enige om at gå fra hinanden. Men det mødtes vi og talte om væk fra Emil. Samtidig kunne vi lægge det væk og hente ham i børnehaven og gå i skoven sammen,” fortæller hun.

Forældre bor tæt på hinanden efter skilsmisse

For at gøre tilværelsen nemmere for Emil besluttede de sig også for, at de ikke skulle bo længere end tre kilometer fra hinanden, og lejlighederne i Greve blev udskiftet med en koordineret flytning til Haslev, hvor de begge købte hus. Camilla Semlov er nu gift med en ny partner, og parret fik i 2009 en datter.

”Man skal tage hensyn til det enkelte barn. Jeg har i mit arbejde ikke selv anbefalet ordninger med hyppige skift, og skulle min datter være delebarn, ville det nok ikke være den rette løsning for hende,” siger hun og fastslår:

”Mit budskab er ikke, at det er en nem ordning, som mange flere forældre bør følge. Men jeg kan godt bakke op om forældre, som finder, at en ordning med hyppige skift er det bedste for deres børn. For jeg er ikke i tvivl om, at det har været det bedste for Emil”.