Danmark har været moderne længe

I 1934 blev Danmark bundet sammen af Lillebæltsbroen, der også fungerer fint som symbol på den nationale ...

I 1934 blev Danmark bundet sammen af Lillebæltsbroen, der også fungerer fint som symbol på den nationale samling og rivende teknologiske udvikling, der prægede årene 1900-1950. - Alle fotos: Scanpix.

Mellem 1900 og 1950 skete der afgørende nyt inden for både folkestyre, folkesundhed, folkekirke, folkeskole og folkeforførelse. Bogen ”Danmark bliver moderne” beskriver 50 år med teknologisk og mental revolution

Hvad vil det sige at være et moderne menneske? Jo, nogle vil måske slå på, at det vigtigste er, at man som individ har demokratiske rettigheder og indflydelse.

Andre fokuserer mere på videnskab og teknologi og siger, at det moderne kommer til udtryk ved alle de nye store indsigter og opdagelser, som har gjort menneskets liv lettere. Vi fragtes rundt i bil, i tog og med fly. Til det huslige får vi hjælp af køleskabe, støvsugere, vaskemaskiner og andre bekvemme hjælpemidler. Sygdomme, som før kostede liv, kan bekæmpes eller kontrolleres, takket være medikamenter som penicillin og insulin.

Atter andre mener, det er kendetegnende for det moderne liv, hvor stor en rolle information og underholdning har fået. Via radio, tv og internet er vi koblet på verden hjemme i vores egen stue. Og populærkultur i form af film, popmusik, ugeblade og tegneserier optager vores fritid, som der er blevet meget mere af.

Og endelig er der dem, der mener, at moderniteten ikke så meget er alle vores nye transportmidler, husholdningsmaskiner og underholdningskilder som selve den forandring, der er sket inde i vores hoveder. Vi er mere fri til

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.