Dansk Folkeparti og venstrefløjen i fælles kamp mod stormoské

Politikere fra Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative går nu sammen med venstrefløjen og Radikale Venstre og kræver en nærmere undersøgelse af planerne om at bygge en shiamuslimsk moské i København

Planerne om en moské på Vibevej i København er endnu på tegnebrættet, men nu vil en bred gruppe af politikere have projektet nærmere undersøgt. På billedet ses et udkast til moskéen.
Planerne om en moské på Vibevej i København er endnu på tegnebrættet, men nu vil en bred gruppe af politikere have projektet nærmere undersøgt. På billedet ses et udkast til moskéen. Foto: Arkivfoto.

En utraditionel alliance af politikere fra seks partier, der spænder fra Dansk Folkeparti til SF og Radikale Venstre, går nu sammen om at kræve en nærmere undersøgelse af planerne for den shiamuslimske moské på Vibevej i Københavns nordvestkvarter.

Moskéen, der ventes at koste mellem 40 og 50 millioner kroner, er endnu ikke endeligt godkendt af Københavns Borgerrepræsentation. Kritikerne fremhæver, at moskéen er styret af Iran, og de seks politikere kræver nu en kortlægning af pengestrømmene og forbindelsen til præstestyret.

LÆS OGSÅ:Moské-projekt venter på penge

"Vi ved fra Storbritannien, at moskéer er en meget vigtig ramme for det iranske præstestyre. En stormoské kan være et helt lille rådhus med undervisning af børn, biblioteker og shariadomstole, og vi ved også fra udlandet, at det styrker ekstremistiske kræfter," siger Karen Jespersen fra Venstre, der har taget initiativ til at samle kolleger fra Konservative, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne, SF og Radikale Venstre.

Karen Jespersen understreger, at initiativet ikke er et forsøg på at bekæmpe islam:

"Det er en kamp mellem nogle frihedsværdier og nogle meget totalitære politiske værdier, men vi har intet mod muslimer, og vi er ikke imod moskébyggerier generelt," siger Karen Jespersen.

Manu Sareen fra Radikale Venstre betegner det tværpolitiske udspil som historisk:

"Det er første gang, vi på tværs af partierne tager den slags initiativ. Det er helt vildt, at man som trossamfund kan modtage gaver uden, at der skal redegøres for det. Ligesom med sagen omkring Bilal Philips (den yderligtgående islamiske prædikant, der kommer til København den kommende weekend red.), så står vi som samfund over for nogle helt nye udfordringer fra ekstremistiske kræfter. Da loven om trossamfund i sin tid blev vedtaget, kunne man ikke forudse, at vi ville få præstestyrets lange arme ned i den danske muld," siger Manu Sareen.

På mødet mellem politikerne i går fortale iranere fra Fællesinitiativet mod moskéen på Vibevej, hvordan eksiliranere i Danmark udsættes for trusler fra det iranske præstestyre og kræfter med forbindelse til moskéen:

"Det kan ikke være rigtigt, at mennesker flygter fra overgreb i Iran og så ikke kan få beskyttelse i Danmark. Vi kan ikke acceptere, at borgere udsættes for trusler her i landet," lyder det fra Manu Sareen.

SF's integrationsordfører, Astrid Krag, mener, at Danmark bør tage ved lære af Norge, hvor regeringen har taget initiativ til en undersøgelse af landets shiamuslimske stormoské:

"Set i lyset af de norske erfaringer burde en lignende undersøgelse kunne finde sted i Danmark," mener Astrid Krag.

Socialdemokraternes kirkepolitiske ordfører, Karen Klint, mener også, at mosképlanerne skal underkastes en nærmere granskning:

"Pengestrømmene bag projektet skal undersøges, så vi får mere konkret viden," siger Karen Klint, som understreger, at trosfriheden skal respekteres:

"Vi skal værne om de frihedsværdier, vi har i Grundloven, men vi skal ikke være naive. De danske frihedsrettigheder må ikke bruges som skalkeskjul for udemokratisk politisk arbejde," lyder det fra Karen Klint.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra integrationsminister Søren Pind (V). Men for tre uger siden oplyste ministeren til Kristeligt Dagblad, at han er parat til at kigge nærmere på de økonomiske transaktioner i forbindelse med moskéen på Vibevej. Dansk Folkeparti har indkaldt integrationsministeren til samråd om moskébyggeriet i København.

soendergaard@k.dk