Dansk kulturarv er ved at forsvinde på de vestindiske øer

Dansk Vestindien, St. Thomas. Hovedgaden Dronningensgade eller Main Street i hovedstaden Charlotte Amalie på ...

Bygnings Frednings Foreningen BYFO står i spidsen for et ambitiøst projekt, som med støtte fra den danske stat i første omgang skal totalrenovere to bygninger i hovedstaden Charlotte Amalie og i Christiansted. Her billede fra hovedstaden. Foto: Henning Bagger/Scanpix / Scanpix Denmark

Bygningerne på de vestindiske øer, som bærer tydelige præg af dansk bygningskultur, er i hastigt forfald. Ambitiøst dansk projekt kommer bygningerne til undsætning

En markant del af Danmarks kulturhistorie er i færd med at forsvinde. Går man rundt på øerne Sankt Thomas, Sankt Jan og Sankt Croix, som indtil 1917 hed Dansk Vestindien, er mange stednavne stadig danske.

Men bygningerne, som bærer tydelige præg af dansk bygningskultur, er i hastigt forfald. Og bevidstheden om, at de tre øer gennem mere end 250 år var en særdeles vigtig del af riget, er ved at blive glemt – både på øerne og i Danmark.

Derfor står Bygnings Frednings Foreningen BYFO nu i spidsen for et ambitiøst projekt, som med støtte fra den danske stat i første omgang skal totalrenovere to bygninger i hovedstaden Charlotte Amalie og i Christiansted.

De skal blive til henholdsvis et nyt nationalmuseum og en ny arkitekt- og håndværksskole. Tanken er at styrke kendskabet til øernes historie og samtidig gøre de lokale håndværkere i stand til at genopbygge og vedligeholde deres historiske arv og identitet, forklarer formand for BYFO, Birthe Iuel.

Projektet har et budget på godt 135 millioner kroner, og første skridt blev taget forleden, da danske arkitektstuderende rejste til øerne, der i dag er en del af USA, for at

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.