Vi længes efter smil og hjertevarme: Danskere deler positive historier på nettet

En facebook-side, hvor danskere deler deres gode historier fra hverdagen, oplever stor interesse. Man varmer sig, når dagligdagen er blevet for kold

Mange mennesker synes, at det er anstrengende at vågne op hver morgen til nyheder, som er værre end gårsdagens. Der er behov for at vide, at der findes mennesker, som gør uegennyttige ting, mener historiker Henrik Jensen.
Mange mennesker synes, at det er anstrengende at vågne op hver morgen til nyheder, som er værre end gårsdagens. Der er behov for at vide, at der findes mennesker, som gør uegennyttige ting, mener historiker Henrik Jensen.

Træt efter en lang arbejdsdag kommer Camilla hjem til sin cykel, som skal have udskiftet det ene hjul. Irritation over cyklens skæve bremseklodser gør imidlertid, at hun udskyder hjulskiftet til dagen efter. Men næste dag har en fremmed beboer allerede monteret hjulet.

Camillas historie er blot én af mange positive historier, man kan læse på en Facebook-side, som flere end 177.000 danskere har ”syntes godt om”.

Siden 2010 har bevægelsen, der kalder sig ”Fucking Flink”, opfordret danskerne til at dele deres rare og opløftende oplevelser fra hverdagen. Både, hvis man har oplevet andre gøre en god gerning, og hvis man selv har gjort en. Men hvad er det et udtryk for, når denne Facebook-gruppe, som på et tidspunkt var den hurtigst voksende danske Facebook-side, stadig seks år efter stiftelsen oplever en stor interesse blandt danskerne?

Henrik Jensen er historiker og forfatter til debatbogen ”Det ordentlige menneske”. Han ser bevægelsen som et modsvar til en ensidigt negativ mediedækning.

”Mange mennesker synes, at det er anstrengende at vågne op hver morgen til nyheder, som er værre end gårsdagens. Der er behov for at vide, at der findes mennesker, som gør uegennyttige ting,” siger Henrik Jensen.

”Men jeg tror også, at det er en reaktion på, at nogle har en opfattelse af et samfund, som er blevet mere koldt, og hvor folk gemmer sig bag deres mobiltelefoner i det offentlige rum,” siger han.

Det var også den kølige omgang med hinanden i hverdagen, der gav Facebook-sidens stifter, Lars AP, ideen til projektet. Som tosproget i dansk og engelsk undrede Lars AP sig over, at skiftet mellem sprogene også betød et skift i hans personlighed.

”Når jeg talte engelsk, faldt jeg lettere i snak med fremmede. Når jeg talte dansk, var jeg mere tilbageholdende og socialt kejtet. I Danmark udviser vi vores høflighed ved ikke at forstyrre andre i deres gøremål. Den høflighedskultur, mente jeg, vi burde gentænke. Hvis man har en hverdag, som er blottet for smil og øjenkontakt, så kan man blive ladt op bare ved at læse andres gode historier,” siger Lars AP.

Anders Colding-Jørgensen, der er cand.psych. og adfærdspsykolog med fokus på sociale medier, mener, at bevægelsens popularitet i sin enkelthed skyldes, at vi kan lide, at folk er flinke mod andre. Men naturligvis også, at vi selv har muligheden for at være gode - endda uden at det kræver særlig meget. Derudover egner Facebook sig specielt til at fortælle gode historier.

”Folk har oplevet noget konkret, som de gerne vil indvie resten af flokken i, og så kan de få respons på deres oplevelse. Det er en skabelon, som passer til menneskets måde at kommunikere på. De fortællende historier er nemme for hjernen at træde ind i. Du ved på forhånd, at historierne er behagelige, og du forventer et følelsesmæssigt afkast. Det er godt sted at dykke ned, når verden er blevet ond,” siger Anders Colding-Jørgensen.

Cand.mag., journalist og forfatter til bogen ”Høflighed uden grænser” Bjørn Andersen ser ligeledes bevægelsen ”Fucking Flink” som et udtryk for en naturlig trang til at være gode ved hinanden.

”Vi bliver mindre høflige i Danmark, og jeg opfatter sådan en bevægelse som udtryk for, at vi ønsker at kompensere for, at vi til daglig tramper på hinanden. Man kan også opfatte det som en del af de unges modreaktion på 68'ernes opgør med høfligheden. For jeg tror, at de unge vil vende tilbage til den gamle høflighed i takt med, at de rejser så meget rundt i verden, hvor høfligheden står stærkere.”

Det var den kølige omgang med hinanden i hverdagen, der gav Facebook-sidens stifter, Lars AP, ideen til projektet "Fucking Flink". Arkivfoto.
Det var den kølige omgang med hinanden i hverdagen, der gav Facebook-sidens stifter, Lars AP, ideen til projektet "Fucking Flink". Arkivfoto. Foto: Morten Germund