Danskerne skal snuble for at mindes holocaustofre

74 snublesten i fortovene rundt om i Danmark skal få os til at kigge ned på jorden og mindes holocausts ofre

Det er snublesten som denne, som Selskabet for Dansk Jødisk Historie ønsker at få lagt 74 forskellige steder i Danmark. --
Det er snublesten som denne, som Selskabet for Dansk Jødisk Historie ønsker at få lagt 74 forskellige steder i Danmark. --. Foto: Rambam.

Den tyske kunstner Gunter Demnig har i en årrække rejst rundt i Europa og lagt særlige brosten i fortovet, der skal genere forbipasserende så meget, at de standser op og studser over, hvad det mon skal betyde.

På over 300 steder i Tyskland, Østrig, Ungarn og i Holland snubler fodgængere i dag over 20.000 snublesten (Stolpersteine), brosten af granit påsat en plade af en stærk messinglegering. I metallet er indgraveret navnene på ofre for nazismen, deres fødselsdato, deres transport-dato og oplysninger om disse menneskers skæbne under holocaust. Snublestenene skal placeres foran husene, hvor ofrene sidst boede eller opholdt sig, før de blev sendt i døden i ghettoer, kz-lejre eller på dødsmarcherne.

Selskabet for Dansk Jødisk Historie arbejder nu på at få Gunter Demnig til Danmark for at placere 74 af disse små, men uundgåelige snublesten i fortovet uden for de huse, hvor danske ofre for udvisning og deportation boede.

– Vi vil gerne have, at forbipasserende skal snuble over dem, siger Vilhjálmur Örn Vilhjálmsson, der er redaktør for det jødiske tidsskrift, Rambam, der udgives af selskabet.

– Og bøjer man sig ned for at se, hvad det er for noget, fortsætter han, vil man læse oplysningerne om ofrene for en af de mest ubehagelige dele af danmarkshistorien og forhåbentlig mindes statsløse jøder, der blev udvist fra Danmark mellem 1940 og 1943, og de danske jøder, der omkom i Theresienstadt.

Hvis selskabet kan få støtte til projektet, vil der i efteråret blive lagt 30 snublesten i fortovene i Indre København og omkring 40 i det øvrige København samt på Sjælland og Fyn.

Cirka 480 danske jøder blev fanget af nazisterne og deporteret til kz-lejren Theresienstadt, hvor 52 døde under opholdet.

krasnik@kristeligt-dagblad.dk

Den tyske kunstner Gunter Demnig i gang med at placere snublesten i fortov i Tyskland. --
Den tyske kunstner Gunter Demnig i gang med at placere snublesten i fortov i Tyskland. -- Foto: Rambam.