De fattigste danskere har ikke råd til at forsikre sig

Hver fjerde husstand med en indkomst under 150.000 kroner er hverken forsikret mod brand eller ulykke

Fattigdom er årsag til, at hver fjerde familie med en husstandsindkomst under 150.000 kr. ikke er forsikret mod brand eller ulykke. Foto: Colourbox.
Fattigdom er årsag til, at hver fjerde familie med en husstandsindkomst under 150.000 kr. ikke er forsikret mod brand eller ulykke. Foto: Colourbox.

Det kan være svært nok at samle stumperne efter en brand, hvor alt fra indbo til børnetegninger og fotoalbum er blevet fortæret af flammerne. Men for nogle danskere er det en helt uoverkommelig opgave.

En undersøgelse fra Brancheorganisationen Forsikring og Pension viser, at 13 procent af de danske husstande ikke er forsikret, og at det er de i forvejen mest udsatte, der står svagest. Hver fjerde husstand med en indkomst på under 150.000 kroner står helt uden dækning i tilfælde af brand, vandskade eller indbrud.

– De har ingen krav på hjælp fra kommunen og må starte helt forfra på et i forvejen meget spinkelt grundlag. Møbler, tøj, potter og pander – alt skal erstattes for penge, de ikke har. Ofte kommer de også i gæld, fordi de har leaset eller lejet et tv eller en computer, så deres børn ikke står helt uden for det digitale fællesskab i skolen. For de mennesker er det en katastrofe, når ulykken rammer, siger leder af Frelsens Hærs gældsrådgivning Anni Kristensen.

Mere end halvdelen af de familier og enlige forsørgere, der søger hjælp hos Frelsens Hær, har hverken indbo- eller ansvarsforsikring. Og det tal vil vokse yderligere, vurderer Anni Kristensen, der blandt andet peger på tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som viser, at andelen af fattige danskere stiger. Samme analyse kommer fra forsikringsselskaberne, der frygter, at danskerne vil vælge forsikringen fra, når de bliver presset på økonomien.

– Det er klart, at en stram økonomi betyder, at man må prioritere hårdt i hverdagen. Men vi mener alligevel, der er behov for mere viden om de konsekvenser, det kan have at spare et par hundrede kroner om måneden. Mange er ikke klar over, at de ikke bare risikerer at miste deres egne ting, men også kan stilles over for krav i millionklassen, hvis de uforsætligt skader andre eller andres ejendele. Det er måske penge, de alligevel ikke kan betale her og nu, men kravet går ikke væk. Det kan gøres gældende mange år frem, siger Jan V. Hansen, analysechef i Forsikring og Pension.

Ifølge seniorforsker ved SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd Mogens Christoffersen er de dårligst bemidlede danskeres fravalg af forsikringer dog ikke bare et spørgsmål om mangel på viden, men også udtryk for en reel mangel på penge:

– Det er rigtigt, at de udsatte familier ofte er karakteriseret af en højere risikoadfærd. Men det handler altså også om, at familier på overførselsindkomst er blevet så pressede, at de ikke kan finde penge til forsikringer, når det helt basale er betalt. Vi har en voksende gruppe danskere, der lever på et minimum. For dem bliver løsningen at lukke øjnene og håbe på, at branden eller ulykken udebliver, siger Mogens Christoffersen.

bech-jessen@kristeligt-dagblad.dk