De umyndiggjorte bliver mere myndige

”Grundloven skal ikke bruges til at fratage folk deres rettigheder. Og desuden er det meget længe siden, vi havde en demokratiopfattelse, hvor det, at man ikke kan styre sin økonomi, blev koblet til stemmeretten,” siger Maria Ventegodt Liisberg, der er ligebehandlingschef ved Institut for Menneskerettigheder. Foto: Cédric Hatto

I dag afhænger stemmeretten for nogle mennesker af, om de kan tage vare på deres økonomi. Nyt lovforslag vil sikre stemmeret til flere

Siden Grundloven blev indført i 1849, er der flere gange blevet ændret på, hvem der har ret til at sætte sit kryds i stemmeboksen. Dengang var det kun 15 procent af befolkningen, som måtte stemme. Det er noget anderledes i dag, men en af de grupper som stadig ikke må stemme, er mennesker under økonomisk værgemål.

De senere år har der været mange diskussioner blandt politikere og juridiske eksperter, om det virkelig kan passe, at det strider mod Grundloven at inkludere denne gruppe i det demokratiske selskab.

Det drejer sig om knap 2000 mennesker, som hovedsageligt er psykisk syge, demente eller udviklingshæmmede, og som ikke selv kan håndtere deres økonomi. I den situation kan de få tildelt en værge, som sørger for at administrere personens penge.

Det har resulteret i, at regeringen netop har fremsat et lovforslag, som skal sikre denne gruppe mennesker retten til at stemme ved kommunal-, regional- og europaparlamentsvalg. Men folketingsvalg og folkeafstemninger er ikke inkluderet, fordi det ifølge Justitsministeriet strider mod Grundloven. Men det er der bestemt ikke enighed om, da det afhænger af, hvordan man

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.