Der mobbes for meget på Christiansborg

Politikerne taler for grimt til hinanden, mener Landsforeningen Voksenmobning Nej Tak!

-
- . Foto: Scanpix.

En børnehave med mudderkastning, tilsvininger og personlige angreb.

Tonen er alt for hård blandt toppolitikerne på Christiansborg, mener Gitte Strand-gaard, der er formand for Landsforeningen Voksenmobning Nej Tak!

”Jeg vil lægge hovedet på blokken og sige, at selvfølgelig er der politikere på Christiansborg, som bliver voksenmobbet og krænket,” siger Gitte Strandgaard og tilføjer:

”Store meningsdannere skal gå forrest som et godt eksempel. Det er et paradoks, at samfundets ypperligste meningsdannere for åben skærm nedgør hinanden og fjerner fokus fra sagen. De sidder og påvirker det danske samfund. De er ikke bare forpligtet til at tale pænt til hinanden, de er ekstra forpligtet til det.”

Christiansborg-veteranen Pia Kjærsgaard er enig. Dansk Folkepartis tidligere formand og nuværende værdiordfører kalder tonen for ”hadefuld” til tider.

”Jeg ved, at danskerne, som følger med på skærmen, ikke kan fordrage, når tonen for eksempel bliver personlig. Det er ikke god tone, når man bliver personligt nedladende. Og det sker. Nu har jeg været med i mange år, og det har ændret sig i den forkerte retning,” siger Pia Kjærsgaard.

Hun mener for eksempel, at Socialdemokraternes tone over for DF generelt går over grænsen.

”Jeg tænker tit, at hvordan kan man gå og være så vred, indebrændt og sur samtidig med, at man skal udføre sit politiske arbejde? Jeg bliver overrasket hver gang,” siger hun.

Ligestillingsordfører for S, Rasmus Horn Langhoff, som blev valgt ind i Folketinget ved det seneste valg i 2011, erkender, at hans parti har en ”hård tone” rettet mod Dansk Folkeparti.

”Det er ikke for at forsvare den tone, men det, der oftest er en hård tone omkring, det er, når DF for eksempel har haft en hård tone over for homoseksuelle og indvandrere. Det ene kan ikke retfærdiggøre det andet, men nogle gange er der en sammenhæng mellem de ting. Jeg har selv bidraget på den front,” siger S-politikeren.

Han har bemærket, at politikerne ændrer karakter i det offentlige rum.

”Når vi taler sammen til udvalgsmøder eller møder hinanden på gangene eller sidder til forhandlinger, så er tonen rigtig god. Så er den meget professionel og kan ligefrem være kammeratlig. Men i det øjeblik, hvor vi er i medierne, især de sociale måske, så er tonen meget hård, aggressiv og fjendtlig. Især på sociale medier minder det mere om et skænderi end en diskussion, hvor man prøver hinandens synspunkter af,” siger Rasmus Horn Langhoff.

Der er ingen undskyldninger for den hårde tone, mener Gitte Strandgaard, og de to politikere indrømmer, at tonen må blive bedre fremover.

”Jeg er ikke hellig. Jeg er også røget med på den vogn, men det seneste halve år er jeg begyndt at tænke mig mere om, før jeg bidrager til den negative tone,” siger Rasmus Horn Langhoff, mens Pia Kjærsgaard tilføjer:

”Vi skal tænke os om. Kan vi sige tingene anderledes til hinanden? Jeg synes overhovedet ikke, at vi skal afværge den hårde politiske debat. Men når det bliver hånende og nedladende og direkte hadefuldt, så bliver det slemt.”