Derfor blev folkets dom over Peter Christensen underkendt

Peter Christensens (V) ministererfaring, nære bånd til statsministeren og driftssikkerhed var afgørende for, at han bliver ny forsvarsminister efter Carl Holst (V)

Efter en hurtig gang kransekage - og præsentation - hos Dronningen åbnede de grønne porte sig på Christians VII's Palæ, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kunne præsenterede sin nye forsvarsminister Peter Christensen (V). Begge var i øvrigt udstyret med ”Støt vores soldater”-sløjfe i reverset. For en gangs skyld lykkedes det ikke pressen at opsnuse ministernavnet på forhånd. -
Efter en hurtig gang kransekage - og præsentation - hos Dronningen åbnede de grønne porte sig på Christians VII's Palæ, og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kunne præsenterede sin nye forsvarsminister Peter Christensen (V). Begge var i øvrigt udstyret med ”Støt vores soldater”-sløjfe i reverset. For en gangs skyld lykkedes det ikke pressen at opsnuse ministernavnet på forhånd. - .

Til overraskelse for mange på Christiansborg blev Peter Christensen (V) i går udnævnt til at efterfølge Carl Holst (V) som forsvarsminister.

Selve udnævnelsen blev en gentagelse af statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) kunststykke, da hele regeringen tiltrådte, og det lykkedes at holde ministerlisten hemmelig helt frem til, at Statsministeriet selv offentliggjorde den.

Alt efter temperament kan man betragte hemmelighedskræmmeriet som barnligt Christiansborg-fnidder eller regeringens behjertede forsøg på at tøjle den politiske ”erfarer-journalistik”, hvor medier i jagten på at være først med det sidste glemmer sagligheden.

At Peter Christensen ikke var blandt de mest oplagte bud på en ny forsvarsminister, var der imidlertid fornuftige grunde til. Den mest indlysende var, at han fik et ekstraordinært dårligt valg i juni, hvor han med 5133 personlige stemmer ikke blev genvalgt til Folketinget. Det var ringere end Venstres resultat som helhed i Sydjylland.

Han blev følgelig forbigået, da Lars Løkke Rasmussen sammensatte sit første ministerhold i slutningen af juni, og en måned senere sagde han officielt farvel til dansk politik.

I går forklarede han så, at han selvfølgelig siger ja tak, når landets statsminister kalder. At Lars Løkke Rasmussen netop har kaldt på Peter Christensen til at rede trådene ud efter den skandaleramte Carl Holst, kan man godt finde rationelle grunde til.

Først og fremmest har han allerede ministererfaring fra sit halve år som skatteminister - i modsætning til andre, mulige kandidater hos Venstre som Jacob Jensen, Jakob Ellemann-Jensen og Marcus Knuth.

Et halvt år lyder ikke af meget, men det er alligevel en væsentlig ballast, når man skal løse en række vanskelige forsvarspolitiske opgaver i den nærmeste fremtid.

Det handler både om at håndtere købet af nye jagerfly til 30 milliarder kroner, tilrettelægge forsvarspolitikken, når Danmarks aktive udenrigspolitik er under omstilling samt om at løse de massive samarbejds- og tillidsproblemer, der har vist sig at være i forsvaret.

Det kræver en sikker, politisk hånd, og den har Peter Christensen, selvom han altså egentlig havde meldt sig ud af dansk politik. Man kan indvende, at han hverken fagligt eller politisk har den store erfaring med forsvaret.

Det behøver ikke være det store problem, når man har et bredt netværk, er hurtig til at tilegne sig ny viden, og i øvrigt kender både det politiske og det ministerielle maskineri godt.

Derudover spiller det en rolle, at Peter Christensen i mange år har haft en tæt forbindelse til Lars Løkke Rasmussen - i modsætning til de andre kandidater, som har været nævnt til jobbet.

I bogen ”Projekt Løkke” fortælles udførligt om ”badeklubben” i Venstre, der for ti år siden bestod af Lars Løkke Rasmussen, Søren Pind, Peter Christensen og Leif Mikkelsen, som med jævne mellemrum mødtes i DGI-byen i København for at bade, spise, drikke og tale politik.

Klubben tegnede konturerne af en liberal kaffeklub i opposition til daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og ønskede en mere klar, liberal politik i VK-regeringen. Leif Mikkelsen gik senere til partiet Liberal Alliance, og klubben ophørte, men helt frem til valget blev Peter Christensen betragtet som en nøglespiller, hvis Venstre genvandt regeringsmagten.

Lars Løkke Rasmussen kunne alternativt have valgt at udnævne en anden minister til forsvarsminister og dermed gennemføre en egentlig rokade.

Med statsministerens hårde kritik af tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) for ustandseligt at skifte sine ministre ud in mente var det dog langtfra nogen attraktiv idé for Løkke kun tre måneder efter regeringens tiltrædelse.