Det er svært at komme den ubegrundede frygt for kriminalitet til livs

En politimand søger efter spor i forbindelse med et indbrud. 14,6 procent af deltagerne i en undersøgelse ...

En politimand søger efter spor i forbindelse med et indbrud. 14,6 procent af deltagerne i en undersøgelse for Det Kriminalpræventive Råd er temmelig eller meget bekymrede for, at der begås indbrud i deres hjem. - Foto: Erik Refner/Scanpix

Ny undersøgelse viser, at fakta om fald i vold, overfald og tyveri kun har lille effekt på vores tendens til at overvurdere udbredelsen af kriminalitet. Når først frygten har bidt sig fast, vil vi hellere bekræfte end afkræfte vores forestillinger, siger ekspert

Danskerne er generelt ikke bange for at blive hverken slået ned, overfaldet eller bestjålet. Alligevel overvurderer de fleste af os omfanget af den kriminalitet, der begås herhjemme. Selv når vi præsenteres for fakta, der viser, at vores forestillinger er ubegrundede, er vi tilbøjelige til at holde fast i vores oprindelige antagelser.

Det viser en netop offentliggjort undersøgelse udarbejdet af Rambøll for Det Kriminalpræventive Råd. Rådet har sammenlignet svarene fra to grupper af repræsentativt udvalgte danskere, der begge blev bedt om at vurdere omfanget af kriminalitet og deres egen udsathed.

Den ene gruppe blev forinden præsenteret for et vidensinput, der viste, at kriminaliteten generelt set er faldet støt siden 2009, mens den anden gruppe ingen vidensinput fik.

De to gruppers svar var imidlertid forbløffende ens. Selvom gruppen, der havde fået den ekstra viden, vurderede kriminaliteten til at være en anelse lavere, overvurderede begge grupper både udbredelsen af for eksempel ungdomskriminalitet, indbrud og hjemmerøveri. Kriminalitetstyper, der ellers entydigt har været faldende de seneste år.

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.