Dårlige målinger klæber sig fortsat til S

Meningsmålingerne har siden valget været hårde ved Socialdemokraterne, og forsker kalder nedturen for historisk

Forsker kalder Socialdemokraternes nedtur for historisk efter endnu et dyk i meningsmålingerne.
Forsker kalder Socialdemokraternes nedtur for historisk efter endnu et dyk i meningsmålingerne. . Foto: Liselotte Sabroe Denmark.

Nye Voxmeter-målinger maler et dystert billede af Helle Thorning-Schmidt (S) og Socialdemokraternes indsats som statsminister og regeringsparti.

På søndag er det to år siden, at Socialdemokraterne sammen med De Radikale og SF tog magten fra blå blok.

Da satte 24,8 procent af vælgerne kryds ud for Socialdemokraterne. De seneste tal viser trods en stigning på 1,6 procentpoint i den seneste måned, at partiet i løbet af to år er gået fire procentpoint ned til 20,8 procent.

LÆS OGSÅ: De borgerlige optrapper ideologisk borgerkrig

I den såkaldte rating af partiformand får Helle Thorning-Schmidt markante hug. I sommeren 2011 betragtede 38,41 procent af vælgerne hende som en stærk formand. Det tal er i dag faldet til 23,06 procent.

Det er ifølge valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet ikke overraskende, at tallene peger i en negativ retning.

Det er meget naturligt, at der er en nedslidningseffekt hos en statsminister, og at statsministerpartiet mister terræn, når de overtager regeringskontoret.

Men der er ingen tvivl om, at effekten har været meget hård ved Helle Thorning-Schmidt og Socialdemokraterne. Det er meget værre end det, Fogh og tidligere statsministre har været udsat for, siger Kasper Møller Hansen.

Han fortæller, at danske statsministerpartier historisk set mister omkring et mandat om året. Socialdemokraterne har ifølge Voxmeter-målingen på to år mistet otte mandater.

Nedturen har været historisk. Der er ikke noget regeringsparti, der har tabt så meget på så kort tid, så der skal en historisk udvikling til, hvis hun skal vende tallene.

Kasper Møller Hansen peger på, at mange af de vælgere, der i 2011 stemte på den nuværende regering, var enormt og urealistisk optimistiske.

Der var mange, der satte kryds ud for regeringspartierne ud fra et stort håb om, at nu ville der komme store forandringer, og at nu ville økonomien vende, og nu ville den offentlige sektor vokse. Tallene er et udtryk, for at vælgerne, der havde tårnhøje forventninger, er skuffede. Og den tillid får partiet svært ved at genoprette, påpeger valgforskeren.

Hvis denne regering fortsætter efter næste valg, vil det være historisk.

Hos Socialdemokraterne lader man sig dog ikke påvirke af hverken meningsmålinger eller kommentatorers vurderinger.

Det ryster os sådan set ikke. Vi tror så meget på vores sag, og vi synes, den er vigtigere end meningsmålinger og ekspertdomme. Historien er fuld af valgforskere, der har dømt Socialdemokraterne ude, og vi er hver gang kommet tilbage, fastslår Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke. Ifølge ham er faldet i rating af partiformand helt naturligt.

Der er slet ingen tvivl om, at når hun har stillet sig i spidsen for en regering, der har taget ansvar for at få betalt de regninger, som Lars Løkke efterlod, og lavet de reformer, der får Danmark tilbage på sporet og bevarer velfærdssamfundet, så har det givet knubs.