Er der brug for en grænse for, hvornår for tidligt fødte bliver hjulpet?

For tidlige fødsler betyder, at mellem 1000 og 1500 børn fra hver årgang får et handicap eller en forsinket udvikling. Det er en af grundene til, at kommunernes udgifter til handicappede er steget kraftigt de seneste 20 år, viser ny rapport. Der skal indføres en fast grænse for, hvornår for tidligt fødte hjælpes, mener radikal sundhedsordfører, Camilla Hersom

newborn baby bath in white bathtub by mother
Newborn baby bath in white bathtub by mother. Foto: NREY.

En ny undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) viser, at de for tidligt fødte børn er en af årsagerne til, at udgifterne til handicappede er steget kraftigt de seneste 20 år. Er det rimeligt, at samfundet skal redde en stor gruppe børn, der senere i livet får problemer?

LÆS OGSÅ:
Tine Brink Henriksen, overlæge, svarer: Er der brug for en grænse for, hvornår for tidligt fødte bliver hjulpet?
Argumentet for at behandle eller undlade at hjælpe for tidligt fødte kan aldrig være økonomi. Det må være børnenes livsmuligheder. Derfor synes jeg, vi skal indføre en grænse for hvor tidligt, vi redder børn. I øjeblikket er der flydende grænser for, hvornår man er et barn, og hvornår man er en abort. Vi redder børn på den ene side af hospitalsgangen, som på den anden side af gangen bliver aborteret. Det er meget svært at rumme, og derfor er jeg tilhænger af, at vi finder en fast grænse.

Har kommunerne råd til at hjælpe de for tidligt fødte, der bliver handicappede?

Der er en hel lang liste af udgifter til handicappede, som hele tiden stiger, fordi vi får bedre muligheder for at hjælpe. Selvfølgelig skal vi holde øje med handicapområdet. Økonomien kan aldrig blive en begrundelse for ikke at redde for tidligt fødte børn, men vi skal tilstræbe, at de børn, vi hjælper, får mulighed for at forvalte deres eget liv og blive selvforsørgende.

Hvorfor mener du, der er behov for en fast grænse?

Når et barn bliver født for tidligt, vil det for forældrene være helt ubærligt at sige nej til hjælp. Også sundhedspersonalet vil gøre sit yderste for at redde det enkelte barn. Jeg tror, at en grænse vil gøre situationen nemmere for både forældre og læger. Forældre vil få lettere ved at affinde sig med, at det i nogle tilfælde er naturens gang, at en graviditet ikke resulterer i et barn. Men naturligvis skal det også være op til et lægeligt skøn, om en behandling kan sættes i gang, hvis et levedygtigt barn bliver født lige før grænsen. Vi har jo også eksempler på, at ekstremt for tidligt fødte børn klarer sig udmærket.

I Holland har myndighederne sat en grænse, der betyder, at børn født før uge 24 ikke bliver reddet? Skal Danmark indføre samme grænse?

Det må være op til fagkundskaben at vurdere, hvor grænsen skal være. I dag er der ikke nogen fast grænse. Hvis jeg som forælder fik et for tidligt født barn, ville jeg gøre alt, hvad der var muligt for at få lægerne til at redde mit barn. Så kan situationen resultere i, at lægevidenskaben får børn til at overleve, som må leve med fysiske og mentale handicap. Der er derfor brug for kliniske retningslinjer, som kan fastlægge en grænse for, hvornår vi skal redde for tidligt fødte. Men retningslinjerne skal også give mulighed for at hjælpe et barn, der måske ligger uden for grænsen, hvis lægen skønner, at det er livsdueligt.