Er flere halal-varer tegn på islamisering?

Rituel slagtning Debatten om halal-varer kører i Storbritannien, men er det overhovedet vigtigt, om halal-varer bliver mærket, og er det islamisering, når varerne får mere plads i vestlige samfund?

Jan Ulrik Dyrkjøb, sognepræst i Hareskov og Værløse.
Jan Ulrik Dyrkjøb, sognepræst i Hareskov og Værløse. Foto: .

Mikael Jalving, ph.d. i historie og samfundsdebattør

Skal halalkød være mærket?

Ja. Jeg er tilhænger af så meget information til forbrugeren så muligt, men jeg er jo ikke muslim, så det har ikke betydning for mig som sådan. Det giver mig hverken sympati eller antipati med et produkt, at det er halal.

Er flere halalvarer et udtryk for islamisering?

Nej. Jeg ser ikke den forbindelse mellem mere halalmad i supermarkedet og politik og religion. Jeg synes i det hele taget, at det er et meget lille problem. Det her handler om at tage hensyn til et kundesegment, der vokser. Og sådan er kapitalisme.

Rachel Adelberg Johansen, sygeplejerske og bestyrelsesmedlem i Trykkefrihedsselskabet

Skal halalkød være mærket?

Ja. Det er fuldstændig urimeligt, hvis man ikke kan vælge religiøst kød fra. Og hvorfor skal man underkaste sig regler fra en lovreligion, man ikke bekender sig til?

Er flere halalvarer et udtryk for islamisering?

Selvfølgelig er det det. Jeg ser udviklingen som et kæmpe problem, og det vil være en skandale, hvis flere køer bliver halalslagtet i Danmark fremover. Det her er kulturkamp på mikroplan, hvor vi bør stå fast på vores egne værdier.

Jan Ulrik Dyrkjøb, sognepræst i Hareskov og Værløse

Skal halalkød være mærket?

Ja. Det har ikke betydning for mig, men det kan det ikke ske noget ved. Om ikke andet vil muslimerne jo gerne vide det, og jeg synes det er fint at tage hensyn til deres skik og brug, når vi nu bor i et multireligiøst samfund.

Er flere halalvarer et udtryk for islamisering?

Nej. Man er hele tiden meget efter muslimer, og jeg håber snart, at folk besinder sig lidt. Vi kan finde fornuftige løsninger sammen i stedet for at komme med påstande, regler og forbud. Og halalkød smager jo ikke anderledes.

Mikael Jalving, ph.d. i historie og samfundsdebatør.
Mikael Jalving, ph.d. i historie og samfundsdebatør. Foto: Sine Nielsen.
Rachel Adelberg Johansen, sygeplejerske og bestyrelsesmedlem i Trykkefrihedsselskabet.
Rachel Adelberg Johansen, sygeplejerske og bestyrelsesmedlem i Trykkefrihedsselskabet. Foto: Privatfoto.