Et af verdens ældste sprog er uddødt

Bo-sproget, der har rødder tilbage til stenalderen, er afgået ved døden sammen med det sidste menneske, der endnu talte det

Boa Senior fra de indiske Andaman-øer var det sidste menneske, der talte Bo-sproget. --
Boa Senior fra de indiske Andaman-øer var det sidste menneske, der talte Bo-sproget. --. Foto: .

Boa Senior var 85 år, da hun for nylig døde af alderdom på øen Strait, der tilhører de indiske Andaman-øer. Med sig i graven har hun taget sit sprog. Bo-folkets sprog er nu et dødt sprog, som ingen længere har som modersmål. Boa Senior var nemlig den sidste, der talte og forstod det.

– De ti andamanesiske sprog regnes blandt de sidste i verden med rod tilbage til stenalderen. Bo-folket var nogle af vore første forfædre, og Indien har mistet en betydelig del af sin kulturarv, udtaler den indiske professor i lingvistik Anvita Abbi, til BBC.

Bo-folket menes at have levet på Andamanøerne, en indisk øgruppe i den bengalske bugt, i 65.000 år. Det var en af de ti forskellige stammer, deriblandt Jeru-, Bea-, Khora- og Pucikwar-folkene, som levede på Andaman-øerne før den britiske kolonisering af Indien i 1858.

Sygdom og sammenstød med kolonimagten gjorde lidt efter lidt betydelige indhug i de ti stammer, som i dag tilsammen tæller i alt 52 medlemmer, hvoraf Boa Senior var den ældste.

Siden hendes forældres død for 30 år siden var hun den eneste, der havde bo-sproget som modersmål.

Andaman-folkene menes at være udvandret fra Afrika og var formentlig blandt de første mennesker, der befolkede Asien.

– En enestående del af menneskehedens historie er forsvundet med Boa Senior og Bo-sproget, og vi må sørge for, at samme skæbne ikke venter de øvrige andamanesiske sprog, siger Stephen Corry, direktør for organisationen Survival International i London, der forsvarer verdens oprindelige folkeslag.

FN?s kulturorganisation Unesco vurderer, at halvdelen af de 6700 sprog, der findes i verden idag, risikerer at forsvinde i løbet af dette århundrede.

"Det er en proces, som kun kan bremses, hvis staterne og det internationale samfund i fællesskab styrker sprogene og dem, der taler dem", konstaterer Unesco, som har iværksat et særligt program for truede sprog.

Blandt andet kan undervisning i de truede sprog samt nedskrivning af mundtlige overleveringer og optagelser af sproget medvirke til at sikre, at sprogene fortsat tales og ikke opgives til fordel for større, mere prestigefyldte sprog.

"Sprogene udgør et af de vigtigste redskaber til at udtrykke følelser, viden og værdier samt for hele menneskehedens immaterielle kulturarv. At bevare dem er afgørende for opretholdelsen af den kulturelle mangfoldighed i verden", konstaterer Unesco.

bpedersen@kristeligt-dagblad.dk