Etisk laboratorium skal hjælpe psykisk syge

ARKIVFOTO 2008 af sygeplejersker på Frederiksberg Hospital- - Se RB 9/7 2014 06.59. Overbelægning betyder, ...

Må en læge på skadestuen insistere på at sy et sår på en voksen, men svagt begavet mand, når han selv vil gå sin vej uden behandling? Et typisk etisk dilemma, de sundhedsprofessionelle jævnligt møder. Arkivfoto Foto: Morten Stricker / Scanpix Denmark

Tre hospitaler i Region Syddanmark sætter fokus på de svære etiske dilemmaer, der kan opstå i mødet mellem psykisk syge og læger. Vi har brug for refleksionen om, hvilke værdier der er på spil i behandlingen, mener lægen bag projektet

Bør en psykisk syg patient have lov at bestemme, at hun fortsat selv vil tage sin medicin derhjemme i stedet for at få den af professionelle – selvom hun er blevet dårligere, og selvom hun har en tendens til at dosere medicinen forkert? Må en læge på skadestuen insistere på at sy et sår på en voksen, men svagt begavet mand, når han selv vil gå sin vej uden behandling?

De to spørgsmål er konkrete eksempler fra sygehuset i Aabenraa. De er også typiske for de etiske dilemmaer, de sundhedsprofessionelle jævnligt møder, og som ofte opstår i krydsfeltet mellem en patients ret til selvbestemmelse sat over for den lægefagligt mest forsvarlige behandling, siger Henriette Bruun, psykiater og formand for Klinisk Etisk Komite i psykiatrien i Region Syddanmark.

Nu har hun gjort én akutmodtagelse og en række psykiatriske afdelinger på tre hospitaler i regionen til Danmarks første laboratorium for systematisk refleksion blandt medarbejderne over hverdagens etiske dilemmaer i forbindelse med et ph.d.- projekt, der begyndte sidste sommer.

”Det karakteristiske for et dilemma er jo, at der ikke er nogen god løsning, men at du er nødt til at træffe et

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.