Dansk-kurdisk forfatter: Færre unge danskere drager i hellig krig

Både ideologisk og militært er Islamisk Stat presset, og det har gjort det sværere at rekruttere unge danskere. Det hænger i høj grad sammen med Tyrkiets politik, siger forfatteren Deniz Serinci, der netop er vendt hjem fra Irak

Her ses Deniz Serinci med en selvmordstaske fra Islamisk Stat, der er erobret af den irakiske hær. Han er netop vendt hjem fra Irak og de kurdiske områder, hvor han har undersøgt Islamisk Stats brug af sexslaver og fremmedkrigere i forbindelse med et bogprojekt om det religiøse mindretal yazidierne. – Privatfoto.
Her ses Deniz Serinci med en selvmordstaske fra Islamisk Stat, der er erobret af den irakiske hær. Han er netop vendt hjem fra Irak og de kurdiske områder, hvor han har undersøgt Islamisk Stats brug af sexslaver og fremmedkrigere i forbindelse med et bogprojekt om det religiøse mindretal yazidierne. – Privatfoto.

På Deniz Serincis facebookside er et af de nyeste opslag et billede, hvor den 31-årige dansker med kurdisk baggrund står foran en såkaldt selvmordstaske fra Islamisk Stat og en bombe med søm samt en håndfuld mortergranater, der er erobret af den irakiske hær. Deniz Serinci er forfatter til bogen ”Terrorens Kalifat”, og han er netop vendt hjem fra Irak og de kurdiske områder, hvor han har undersøgt Islamisk Stats brug af sexslaver og fremmedkrigere i forbindelse med et bogprojekt om det religiøse mindretal yazidierne.

Under opholdet har han været i kontakt med efterretningskilder i Irak, og hans indtryk er klart, at Tyrkiets skærpede grænsebevogtning og den voksende modstand mod IS har betydet et markant fald i antallet af unge danskere, der melder sig som Syrien-krigere. Politiets Efterretningstjeneste, PET, skønner, at i alt 135 unge danskere har været i Syrien for at støtte Islamisk Stat.

Over halvdelen er taget tilbage til Danmark. Derudover er mindst en fjerdedel døde, og det vurderes, at omkring 30 befinder sig i krigszonen.

Deniz Serincis vurdering understøttes af rapporter fra efterretningstjenester i Danmark, Sverige og Norge, der fremhæver et generelt fald i antallet af unge skandinaver, som drager i hellig krig i Irak og Syrien.

I denne uge fortalte Søren Jensen, chef for Center for Terroranalyse under Pet til Morgenavisen Jyllands-Posten, at aktiviteten i det islamistiske miljø i Danmark har ændret karakter. Ifølge Søren Jensen skiltes der langt mindre åbenlyst end tidligere med støtte til Islamisk Stat. Også Allan Aarslev, leder af den kriminalpræventive indsats ved Østjyllands Politi, vurderer, at de mest ekstreme islamistiske grupper i Østjylland mister opbakning.

Ifølge Deniz Serinci skyldes det faldende antal Syrien-krigere ikke det indrejseforbud i Syrien og Irak, som danske politikere har vedtaget.

”Indrejseforbuddet afskrækker ikke de, der vil ind i Syrien. Til gengæld har Tyrkiets ændrede politik og skærpede grænsekontrolhaft haft afgørende betydning,” siger Deniz Serinci.

Han forklarer, at Islamisk Stat blandt andet har hvervet Syrien-krigere ved at specialisere sig i at indfange unge søgende sjæle på internettet. Men i takt med at IS bliver stadig mere trængt militært og nu kun har kontrollen med fire byer, svinder også ressourcerne til den slags rekruttering.

”Tidligere foregik hvervningen af Syrien-krigerne ofte på følgende måde: Når Anders eller Mohammed fra København gik ind på forskellige islamistiske chatsider, blev deres færden overvåget af folk fra Islamisk Stat, der tog kontakt til de unge mænd. Derefter foregik udvekslingen af beskeder via krypterede mails, der ikke kunne læses af andre. På den måde er flere unge gradvist blevet overbevist om, at de skulle rejse til kalifatet,” forklarer Deniz Serinci og henviser til, at rejseruten til Islamisk Stats områder typisk går via Istanbul og derfra til grænseområdet til Syrien.

Her indkvarteres de kommende kombattanter i særlige gæstehuse, inden de transporteres til krigszonen.

”Til og med 2015 så de tyrkiske myndigheder igennem fingre med denne trafik, men det seneste halve år er det blevet meget sværere at komme ind i Syrien, selvom det stadig ikke er umuligt at forcere den 877 kilometer lange grænse mellem Tyrkiet og Syrien. Irakiske militærfolk, jeg har talt med, fortæller, at der stadig er danskere, som kæmper for IS i byen Mosul,” siger Deniz Serinci.

Han vurderer efter samtaler med lokale efterretningskilder, at der i øjeblikket er omkring 15 danskere i Mosul. Derudover befinder 15 danskere med tilknytning til IS sig andre steder i Syrien og Irak.

De tyrkiske myndigheders skærpede kurs over for IS er ifølge Deniz Serinci ikke den eneste grund til, at der bliver færre nye støtter.

”Idéen om at Islamisk Stats kalifat er for muslimer, hvad Israel er for jøder, er lidt svært at holde fast i, når IS har mistet 45 procent af sit territorium i Irak og 16 procent af territoriet i Syrien. Tidligere rekrutterede IS unge, fordi IS i modsætning til al-Qaeda rådede over store landområder. Men når Islamisk Stats territorium skrumper, så forsvinder også fortællingen om kalifatet. Samtidig skal man huske på, at Islamisk Stats største indtægt er olie, men olieindtægterne er faldet gevaldigt. Det betyder, at Islamisk Stat ikke har samme mulighed som tidligere for at betale IS-krigere. Tidligere fik en IS-kriger typisk 700 dollars (godt 5000 kroner) om måneden. Nu er månedslønnen nede på 300 dollars,” forklarer Deniz Serinci.

Han betegner det som ”positivt” for Danmark, at færre unge tager til Syrien og deltager i farlig våbentræning. Men han advarer også mod at tro, at problemerne med hvervning af unge danskere til hellig krig er et overstået kapitel.

”Selvom IS måske bliver slået, er det ikke ensbetydende med, at bevægelsen forsvinder. Hovedårsagen til, at IS er opstået, er den marginalisering af sunnimuslimer, der er sket i Irak efter Saddam Husseins fald. Intet tyder på, at det problem bliver løst. Tværtimod begår shiamilitser i Irak ifølge Amnesty International stadig flere overgreb mod sunnimuslimer, og derfor tror jeg ikke, at radikaliseringen vil stoppe. IS vil opstå under et nyt navn, og så kan nye grupperinger rekruttere unge i Danmark.”

De 30 danske unge, der i øjeblikket befinder sig i Islamisk Stats område, er ifølge Deniz Serinci i en meget udsat situation:

”Mine kilder fortæller, at de unge danske IS-støtter ikke vil rejse hjem, fordi de er bange for at blive retsforfulgt. Det udnytter IS, og vi ser, at flere udlændinge indgår i selvmordsaktioner.”