Flere danskere holder utraditionel jul

Et stigende antal danskere fravælger gaveregn, grantræ og andesteg og rejser enten væk eller holder utraditionel jul

solsikker, sommer, sol
Solsikker, sommer, sol. Foto: stock.xchng.

Julen er ikke, hvad den har været.

I hvert fald ikke for et stigende antal danskere, der vælger helt andre måder at holde juleaften på end den traditionelle. De tager i stedet på højskole, hjælper fattige og ensomme til en god aften eller rejser tusindvis af kilometer væk for at få varme i stedet for slud.

Det skyldes dels, at juleaften har mistet sin betydning som højdepunkt, fordi julen i dag er spredt ud over det meste af december. Dels forklaringen skal findes i et skiftende syn på, hvad julen egentlig handler om, mener ekspert i juletraditioner, Else Marie Kofod, der er leder af Dansk Folkemindesamling.

I takt med at de fleste har fået råd til at give lige de gaver, de vil, og de færreste egentlig har brug for noget, har gaven mistet sin betydning. Vil man vise overskud og hengivenhed, gør folk noget andet.

Man ser den samme tendens ved andre begivenheder, eksempelivs bryllupper, hvor mange i dag vælger en gave ud fra en liste i en butik, får gaven leveret og endda pakket ind i cellofan, så brudeparret ikke behøver at åbne den, hvis de hellere vil have noget andet. Dermed har gaven helt mistet sin mellemmenneskelige værdi, og det er folk begyndt at vende sig imod. Flere giver nu børnepasning, vinduespudsning eller tre gange opvask i gave for at gøre noget frem for blot at give noget, siger hun.

Flere bruger derfor juleaften, som er blevet indbegrebet af materialisme, til at signalere, hvilke værdier der er vigtigst for dem.

Det kommer blandt andet til udtryk ved en stigende interesse for de højskolekurser, der løber hen over julen. 1000 danskere fordelt på 14 højskoler får i år en jul med fokus på kreativitet, sang, dans, idræt og socialt samvær. Folk efterspørger jul med indhold, forklarer generalsekretær i Højskolernes Hus, Niels Glahn.

Den samme begrundelse hører man i de mange frivillige foreninger, der arrangerer en hyggelig juleaften på herberg rundt i landet. Her er interessen for at hjælpe så stor, at man er nødt til at sige nej tak til mange. Heriblandt hele familier eller voksne par, der bare gerne vil holde en anderledes juleaften.

Vi er meget opmærksomme på, at det kan virke negativt på nogen, at der kommer sådan en overskudsfamilie ind ad døren. Det er jo netop sådan et sammenhold, som mange savner og ikke har lyst til at blive mindet om. Så spørger vi folk, om de ikke har lyst til at være frivillig mellem jul og nytår i stedet, men for de fleste er det kun selve juleaften, der trækker. Der er sjældent nogen, der henvender sig på andre af årets mærkedage, siger informationssekretær i Kirkens Korshær, Vibeke Lind.

Der er dog også danskere, der helt fravælger julen og dens værdier.

40.000 rejser i år hellere til eksotiske rejsemål, og det er en stigning på 25 procent i forhold til for tre-fire år siden, siger Jan Vendelbo, salgs- og marketingdirektør i My Travel-gruppen, der sidder på 80 procent af markedet for charterrejser.

Det har traditionelt været svært at få folk til at rejse i julen, men nu er julerejserne dem, vi sælger som det første. Jeg tror ikke, at danskerne ligefrem flygter, men for flere og flere er det tilsyneladende ikke længere så vigtigt at holde en traditionel jul. For det er ikke sådan, at de så bare tager andestegen med ned i solen, det er alt ved julen, de fravælger måske lige med undtagelse af gaverne, siger han.

ejlertsen@kristeligt-dagblad.dk

henriksen@kristeligt-dagblad.dk