Flere danskere rejser alene for at finde ind i sig selv

Op mod hver femte dansker rejser på ferie uden deres partner eller familie. Muligheden for at være helt alene er i dag så begrænset, at flere er parate til at betale selv store summer i bytte for bare en lille smule tid i deres eget selskab, siger kultursociolog

Efterspørgslen på rejser, der netop henvender sig til mennesker, som først og fremmest rejser væk for at søge ind i sig selv og derfor bytter familieferier og kæresteture ud med yogaophold i Fjernøsten, klosterretræter i naturskønne omgivelser og meditationskurser dybt inde i de svenske skove, vokser.
Efterspørgslen på rejser, der netop henvender sig til mennesker, som først og fremmest rejser væk for at søge ind i sig selv og derfor bytter familieferier og kæresteture ud med yogaophold i Fjernøsten, klosterretræter i naturskønne omgivelser og meditationskurser dybt inde i de svenske skove, vokser.

Ferietid er traditionelt set fællesskabstid. En tid, der sættes af til samvær med familien, gode venners selskab eller nærvær med den bedre halvdel.

I dag vælger flere imidlertid at gøre det stik modsatte.

En undersøgelse gennemført af internetportalen hotels.com blandt 1200 danskere fra hele landet viser, at hver femte inden for de seneste fem år har rejst alene. Og at det for langt de flestes vedkommende, 74 procent, ikke skyldes, at de ikke har nogen at rejse med, men at de foretrækker at følge deres egne interesser og have friheden til at gøre, præcis hvad de vil, når først de når frem.

Samtidig vokser efterspørgslen på rejser, der netop henvender sig til mennesker, som først og fremmest rejser væk for at søge ind i sig selv og derfor bytter familieferier og kæresteture ud med yogaophold i Fjernøsten, klosterretræter i naturskønne omgivelser og meditationskurser dybt inde i de svenske skove.

Muligheden for at være helt alene i eget selskab er efterhånden så begrænset, at flere føler sig nødsagede til at betale for det, siger kultursociolog Emilia van Hauen. For selvom vi forsøger at slukke for mobilen og ignorere indbakken, så lader vi os alligevel trække ind i de elektroniske fællesskaber:

”Det er blevet stort set umuligt at blive væk, og vi har ikke længere de oaser, der sikrer os alenetid i dens rene, uforstyrrede form. Derfor bliver det vigtigt for mange at opsætte nogle rammer, hvor de i hvert fald for en tid kan sikre sig et rum for sig selv. Det er blandt andet derfor, vi ser en kolossal vækst i udbuddet af kurser i mindfulness. Det er jo grotesk, at vi skal undervises i at være alene og til stede i vores eget selskab, men det er en svær disciplin for mange.”

Samtidig betyder individualiseringen, at vi på mange måder har vænnet os til at indtage den absolutte hovedrolle i vores eget liv. Selv når vi indgår i parforhold eller stifter familie, forbeholder vi os retten til at værne om den position. For eksempel ved hjælp af en uges ferie eller et weekendophold helt for os selv.

”Det er ikke et fravalg af de nærmeste, men et tilvalg af én selv. En form for både og,” siger Emilia van Hauen.

Den udlægning bekræfter man hos caminoen.dk, den første danske rådgivningsportal om den 800 kilometer lange spanske pilgrimsrute, hvis strækning historisk set netop ofte blev tilbagelagt af enlige og søgende pilgrimsfarere.

”Vi har i perioder haft mange forespørgsler på rejsekammerater og fællesture, men tendensen går i retning af, at turen på caminoen igen overvejende er blevet et soloprojekt, hvor den vandrende netop søger ensomheden og den mulighed for refleksion og fordybelse, der ligger i at vandre alene,” siger Bjarne Dam Larsen, der står bag caminoen.dk.

Han henviser blandt andet til, at de hyppigste spørgsmål blandt sidens brugere, der tæller omkring 25.000 danskere årligt, netop er spørgsmål som: ”Er det sikkert at gå alene på caminoen” og ”Kan man klare turen på egen hånd?”

”Det er bestemt ikke vores indtryk, at de mange, der tilbagelægger turen alene, gør det fordi, de ikke kan finde nogen at følges med, men at det tværtimod er pointen med deres pilgrimsfærd at være så alene, som man nu engang kan være det på den populære og derfor også pænt befærdede strækning,” siger Bjarne Dam Larsen.

Og danskerne behøver ikke nødvendigvis en åndelig eller religiøs overbygning på deres alene-rejser. Antallet af såkaldte ”singlerejser” til helt almindelige destinationer under sydens sol er eksploderet på bare få år. Rejseselskabet StarTour sælger i dag 37 procent flere af den type rejser, end de gjorde for 10 år siden.

”Vi kender selvfølgelig ikke alle vores kunders motiver for at rejse alene, men af de kunde-rundspørger, vi fra tid til anden gennemfører, kan vi se, at et stigende antal kunder ikke rejser alene af nød, men fordi de har lyst,” siger StarTours pressechef Nikolai Johnsen.