Flygtning: Overgreb på kvinder bunder i manglende kulturforståelse

25-årige Elias Sidighi fra Afghanistan mener, at de europæiske lande i langt højere grad må opdrage flygtninge til at forstå vestlige normer og regler

25-årige Elias Sidighi er afghansk flygtning i Danmark. Der er brug for mere opdragelse af flygtninge, som kommer til Europa, mener han. -
25-årige Elias Sidighi er afghansk flygtning i Danmark. Der er brug for mere opdragelse af flygtninge, som kommer til Europa, mener han. - . Foto: Petra Theibel Jacobsen.

Da 25-årige Elias Sidighi fra Afghanistan så, hvad der var sket i den tyske by Köln nytårsnat, blev han ked af det. Både på de forulempede kvinders vegne og på vegne af alle de flygtninge, der er kommet til Europa eller er på vej hertil. Og som nu formentlig bliver set på med andre øjne.

”Det er synd for de kvinder, som blev voldtaget, og det er dårlige mennesker, der gjorde det. Flygtningene kommer fra forskellige lande, og i alle lande er der både gode og dårlige mennesker og nogle, som ikke ved, hvordan de skal behandle andre,” siger han.

Han er selv flygtning og kom til Danmark i slutningen af august sidste år. Siden har han boet på Røde Kors' asylcenter i Helsingør, hvor han venter på nyt om sin sag, hvilket Kristeligt Dagblad skrev om i december.

Elias Sidighi beklager, at han ikke taler bedre engelsk. Der er så meget, han gerne ville sige, hvis han havde et bedre ordforråd. Han er overbevist om, at det er de store kulturforskelle, der er forklaringen på, at de voldsomme overgreb kunne finde sted i Köln.

”En stor del af de flygtninge, der kommer til Europa, kender ikke reglerne og kulturen. I de islamiske samfund er det for eksempel ikke lovligt at have en kæreste, og du må ikke gå på diskotek og drikke dig fuld. Når unge muslimske mænd kommer til Europa, er det første gang, de ser kvinder, der er nedringede og udfordrende klædt i forhold til, hvad flygtningene er vant til. Det er første gang, de ser kvinder, der danser på diskoteker og drikker alkohol. Fordi flygtningene ikke kender den vestlige kultur, ser de kvindernes påklædning som et tegn på, at kvinderne er villige til at have sex med dem.”

Den unge afghaner mener, at den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og de andre europæiske statsledere må gøre en langt større indsats for at forklare flygtninge om regler og adfærd, så snart de kommer til Europa.

”Angela Merkel inviterede flygtninge indenfor i Tyskland, men nu ved hun ikke, hvordan hun skal styre dem. Derfor er det nødvendigt, at myndighederne i alle europæiske lande helt fra begyndelsen giver flygtningene klar besked om, hvordan man opfører sig her. Her i Danmark synes jeg for eksempel, at det er o.k., at flygtningene ikke kommer ind på diskotekerne, før de har forstået de kulturelle spilleregler,” siger Elias Sidighi.

Det er hans opfattelse, at nogle flygtninge med arabisk baggrund ønsker sig islamiske regler i Danmark. Selv har han det lige omvendt.

”Som afghaner kender jeg til de strikse islamiske regler, men jeg bryder mig ikke om dem og ønsker ikke at leve under dem. Det er også derfor, jeg ikke kan være i Afghanistan. Jeg vil bare være et menneske, et godt menneske. Jeg ønsker ikke at blive set på som muslim eller kristen.”

Han understreger, at størstedelen af de flygtninge, han kender, er gode mennesker. Hans egne forældre var selv muslimer, så det er ikke sådan, at han tænker dårligt om bestemte religioner, siger han.

”De fleste af os ønsker bare at vise, at vi hverken er terrorister eller voldtægtsmænd. For et par uger siden oplevede jeg, hvordan nogle danskere skulede til mig på gaden. Jeg gik over til dem og sagde, at de ikke skulle være bange. Jeg er jo bare et menneske som alle andre. Det håber jeg, at folk kan se,” siger han.