Flygtninge skal ville Danmarks frihedsværdier

Danmark har ikke plads til de flygtninge, der ikke respekterer det danske samfunds frihedsværdier, mener den nye integrationsminister Inger Støjberg

Vi skal være meget konsekvente over for dem, der ikke respekterer vores fundament af frihedsrettigheder, sagde den nye integrationsminister, Inger Støjberg (V) ved ministerie-overdragelsen.
Vi skal være meget konsekvente over for dem, der ikke respekterer vores fundament af frihedsrettigheder, sagde den nye integrationsminister, Inger Støjberg (V) ved ministerie-overdragelsen. Foto: Simon Læssøe.

Den unge medicinstuderende Farnam kom til Danmark som uledsaget flygtningebarn. Men trods svære odds har han klaret sig over al forventning. Han lærte dansk i lyntempo, tog en flot studentereksamen og begyndte at læse til læge.

Farnam er et forbillede for den nye integrationsminister Inger Støjberg (V), fordi han ønsker at være en del af det danske samfund og energisk har arbejdet for at lære sproget.

Til gengæld har Danmark ikke plads til de indvandrere og flygtninge, som ikke respekterer det danske samfunds værdier.

Sådan lød budskabet, da udlændinge-, integrations og boligminister Inger Støjberg i går fik det nye ministerium overdraget af tidligere boligminister Carsten Hansen (S) foran embedsmænd fra det snart forhenværende Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter.

”Jeg er fuldstændig klar over, at ikke alle fra naturens hånd har en overgennemsnitlig evne til at læse bøger som Farnam. Men derfor kan indvandrere, der slår sig ned i Danmark, godt bakke op om de danske værdier. Her kan man tænke, tale og tegne præcis, hvad man vil.

Man kan bygge sit liv oven på det fundament af frihedsrettigheder, som generationer før os har lagt. Man kan bare ikke slå hul i fundamentet.

Vi skal være meget konsekvente over for dem, der ikke respekterer vores fundament af frihedsrettigheder,” lød budskabet fra den nye minister, der pointerede, at den ny blå regering vil indføre markante stramninger, så flere indvandrere og flygtninge lærer dansk og bliver selvforsørgende.

”Vi skal behandle de mennesker, der kommer til Danmark ordentligt. Udgangspunktet skal være, at indvandrere og flygtninge ønsker at være en del af det danske samfund. Ellers hører de ikke til her, ” lyder det fra Inger Støjberg.

Allerede fredag i denne uge fremsætter den nye integrationsminister et lovforslag, der betyder, at ydelserne til asylsøgere sættes ned til SU-niveau.

Desuden skal optjeningsprincippet genindføres, så flygtninge skal leve op til en række krav om beskæftigelse og ophold i landet for at få børnecheck, børnetilskud og folkepension. Til efteråret fremlægger regeringen så forslag, der skal stramme reglerne for familiesammenføring.

”Det duer ikke, at der er hele boligområder i Danmark, der stort set ikke har nogen kontakt til det omgivende samfund, og hvor arbejdsløshed og radikalisering trives,” erklærede Inger Støjberg, inden hun overrakte H.C. Andersens eventyr til afgående boligminister Carsten Hansen.

Men hvad er nyt i regeringens politik. Fornyelse af ghettoområder, krav om sprogfærdigheder og den særligt lave starthjælp, har været forsøgt i årevis, lød et af spørgsmålene, da Inger Støjberg efter overdragelsen blev interviewet af en gruppe journalister.

”Vi kan tænke indsatsen mere samlet, fordi vi nu har fået et stort ministerium, hvor vi kan lave udlændingeindsats både i forhold til bolig og arbejdsmarked, ” svarede Inger Støjberg, der de kommende dage får travlt med at skrue detaljerne samme, inden regeringens første asyludspil skal behandles i Folketinget på fredag.

Inger Støjberg understreger, at hun ikke går ind for assimilation.

”Jeg forlanger ikke, at man skal spise bestemte ting eller, at man skal tro på en bestemt gud. Faktisk lige tværtimod.

For mig er det naturligt, at man kan tilegne sig sproget og ønsker at være en del af det danske samfund,” siger Inger Støjberg.

Den nye minister betegner boligområder som Vollsmose i Odense og Tingbjerg i København som eksempler på parallelsamfund med hjørner, hvor sharialoven hersker.

Men er det ikke en hård generalisering af områder, hvor der også bor mange helt almindelige danskere,” lød spørgsmålet fra Kristeligt Dagblad.

Og hvad er dokumentationen for, at der findes shariazoner, lød et andet spørgsmål.

”Der bor også almindelige mennesker i de her samfund. Men der er grupper, der forhindrer det store flertal i at udleve den drøm, de har om et liv i Danmark.

Vi kunne se omkring folketingsvalgene, hvor Hizb ut-Tahrir var meget aktive. Jeg har ingen præcise tal, men jeg hører beretninger,” lyder det fra Inger Støjberg.