Flygtningestrøm fortsætter med umindsket styrke

Flere end 28.000 flygtninge er rejst ind i Danmark siden begyndelsen af september, men langt de fleste fortsætter mod Sverige. Det skyldes de lavere ydelser i Danmark, mener Venstre

Store grupper af flygtninge gik på motorvejen, og mange blev smuglet over Øresundsbroen i private biler. I løbet af tre uger i september passerede godt 20.000 flygtninge Danmark. Billedet er ikke fra Danmark.
Store grupper af flygtninge gik på motorvejen, og mange blev smuglet over Øresundsbroen i private biler. I løbet af tre uger i september passerede godt 20.000 flygtninge Danmark. Billedet er ikke fra Danmark. Foto: Murad Sezer/Reuters.

28.800 mennesker eller hvad der svarer til indbyggertallet i en kommune som Sorø. Så mange flygtninge er siden den 6. september rejst ind i Danmark fra Tyskland, viser nye tal fra Rigspolitiet.

Men selvom Danmark i september og oktober har haft den største tilstrømning af flygtninge i mange år, har kun omkring 3500 af de mange tilrejsende søgt asyl i Danmark, fremgår det af tal fra Udlændingestyrelsen. Resten er rejst videre til Sverige.

Dermed er antallet af asylsøgere i år lavere end i samme periode sidste år. Hvor 11.000 søgte asyl de første ni måneder af 2014, skønnes det, at foreløbig godt 10.000 har søgt asyl i år. Flygtningestrømmen begyndte dramatisk den 6. september, da flere tusind rejsende fra blandt andet Syrien, Afghanistan og Eritrea kom til Rødby og Padborg i løbet af få døgn.

Store grupper af flygtninge gik på motorvejen, og mange blev smuglet over Øresundsbroen i private biler. I løbet af tre uger i september passerede godt 20.000 flygtninge Danmark.

I øjeblikket søger godt 100 mennesker hver dag asyl i Danmark, og ifølge politiinspektør Steen Nørskov fra Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi kommer der fortsat mange flygtninge til Rødby.

”Der er stadig en strøm af flygtninge og migranter, og vi følger situationen nøje. Vores indsats kører i bund og grund uproblematisk, men vi er ikke tilbage til situationen fra før september 2015, ” siger Steen Nørskov.

Samme melding kommer fra Syd- og Sønderjyllands Politi, der modtager asylsøgere ved grænsen i Padborg.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen har svært ved at forstå, at en borgerlig regering kan tillade, at titusindvis af flygtninge rejser ind i Danmark uden legale papirer.

”Der kan være potentielle terrorister og kriminelle blandt de tilrejsende. Den eneste trøst er, at de fleste er rejst videre til Sverige. Hvis vi skal stoppe folkevandringen, er vi nødt til at indføre bedre grænsekontrol og skrappere asylregler,” siger Martin Henriksen.

Udlændingeordfører Ulla Sandbæk fra partiet Alter-nativet finder det derimod ”usolidarisk” over for Sverige, at størstedelen af efterårets flygtninge er taget videre til Malmø.

”Det er pinligt for Danmarks internationale omdømme. Danmark har strammet reglerne for familiesammenføring, og så er det klart, at flygtninge går nogle ekstra kilometer for at nå et land, hvor de kan få permanent ophold og hurtigere familiesammenføring. Den eneste løsning på problemet er et europæisk samarbejde, så det ene land ikke overbyder det andet med stramninger i asylpolitikken,” siger Ulla Sandbæk.

Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, hæfter sig ved, at antallet af asylsøgere er lavere i år end i samme periode sidste år.

”Selvom mange flygtninge rejser gennem Danmark, har der været færre asylsøgere i de måneder, vi har haft regeringsmagten. Det skyldes de lavere ydelser til flygtninge, som regeringen har gennemført. Vi har valgt en dansk løsning, hvor vi opretholder lov og orden, men ikke holder folk tilbage mod deres vilje. Det samme gør man i Tyskland. Derfor ser vi, at nogle rejser videre til Sverige,” siger Marcus Knuth.

Siden nytår er flere end en halv million mennesker ifølge FN nået frem til Sydeuropa. Godt halvdelen flygter fra den blodige borgerkrig i Syrien. Ifølge migrationsforsker Ninna Nyberg Sørensen fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) er flugten i høj grad sæsonbestemt.

”Opgørelser viser, at flygtningestrømmen fra nabolande til Syrien stiger om foråret og om sommeren, fordi det er nemmere at passere Middelhavet. Derfor kan vi godt forestille os færre flygtninge i vinter og også flere dødsulykker blandt de flygtninge, der alligevel vælger at sejle over Middelhavet,” siger Ninna Nyberg Sørensen.