Fortsat grænsekontrol trods rekordfå flygtninge

Asyltallet i maj var rekordlavt, men regeringen holder fortsat muligheden åben for, at der kan komme mange flygtninge i løbet af sommeren

Kun 350 asylansøgere nåede til Danmark i maj, og det er det laveste antal asylansøgninger i en enkelt måned siden 2012.
Kun 350 asylansøgere nåede til Danmark i maj, og det er det laveste antal asylansøgninger i en enkelt måned siden 2012. . Foto: Kim Haugaard.

Kun 350 asylansøgere nåede til Danmark i maj, og det er det laveste antal asylansøgninger i en enkelt måned siden 2012. Alligevel har regeringen netop besluttet at forlænge den skærpede grænsekontrol frem til den 12. november, og der er heller ingen planer om at nedlægge asylcentre. For selvom der lige nu kommer markant færre flygtninge end i slutningen af 2015, så kan situationen meget vel ændre sig i løbet af sommeren. Sådan lyder meldingen fra Venstres integrationsordfører Marcus Knuth.

”Vi glæder os over, at der igen er en måned med et historisk lavpunkt i antallet af asylansøgere. Vi har gennemført 40 stramninger på asylområdet, fordi vi mener, at flygtninge hjælpes bedst i deres nærområder. Når det er sagt, så har vi ingen planer om ændringer i regeringens politik. En ting, vi lærte af flygtningekrisen i 2015, var, at tingene pludselig kan ændre sig. Sidste efterår så vi, hvordan flygtninge fra den ene dag til den anden vandrede på motorvejen. Traditionelt er sommeren en periode, hvor der er en kraftig stigning i antallet af asylansøgere, så det ville være meget letsindigt at lette på grænsekontrollen eller lukke modtagecentre nu,” siger Marcus Knuth.

Han mener, at det markant lavere antal asylansøgere er udtryk for en bred vifte af faktorer. Flugtruten over Balkan er lukket, og der er indgået en aftale med Tyrkiet, så asylansøgere kan sendes tilbage til Tyrkiet fra Grækenland. Samtidig peger Marcus Knuth på, at stramninger i familiesammenføringsregler og lavere sociale ydelser kan have afskrækket nogle flygtninge fra at søge til Danmark.

Ifølge Kristeligt Dagblads oplysninger er hovedparten af pladserne på landets flere end 80 asylcentre stadig optaget, fordi centrene blandt andet huser de mange asylansøgere, der kom til landet i slutningen af 2015. Til gengæld meldes om flere tomme pladser på landets tre modtagecentre.

Dansk Flygtningehjælp peger også på, at det lave antal asylansøgere i Danmark skyldes EU’s aftale med Tyrkiet om tilbagesendelse af flygtninge. Samtidig sidder 100.000 flygtninge fast i Grækenland, fordi grænsen til Makedonien er lukket.

”Det, vi holder øje med nu, er ruten fra Libyen til Italien. Der flygter lige så mange som på samme tidspunkt sidste år via den rute. De mennesker, der tager denne rute, er primært afrikanere, og der er næsten ingen syrere, som tager den vej. Der er lige så mange druknede som sidste år – måske flere,” siger generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm.

Han henviser til, at alene inden for den seneste uge er 900 migranter formentlig druknet på vejen fra Libyen til Italien.

Andreas Kamm understreger, at det lave antal asylansøgere i Danmark ikke er udtryk for, at flygtningetallet generelt er nedadgående, tværtimod.

”Tallet er stigende, og der er nu tre millioner flygtninge i Tyrkiet. Det positive er, at EU støtter Tyrkiets indsats over for flygtningene. Man kan håbe, at det mindskede pres i Vesteuropa giver mulighed for at træffe bedre og langsigtede beslutninger i forhold til flygtningene,” siger Andreas Kamm.

Han har svært ved at vurdere, om de danske stramninger af flygtningepolitikken også har haft en afskrækkende effekt.

”Mange europæiske lande kæmper for at gøre sig mindre attraktive. Måske har det en effekt, men vi mener, det ville være mere effektivt at fordele flygtningene mellem de europæiske lande fremfor at fjerne familiesammenføringsregler og økonomiske tilskud. Det skader jo flygtningenes mulighed for at indgå i det danske samfund og dermed integrationen,” siger Andreas Kamm.