Amalie Dollerup: Fra seriøs barnestjerne til voksen skuespiller

Hun har spillet teater, siden hun var fem år, og siden er det blevet til utallige roller på film, tv og teater. Nu er hun kommet ind på Skuespillerskolen, udvalgt blandt flere hundrede. Læs eller genlæs Kristeligt Dagblads 10 år gamle interview med Amalie Dollerup som en af "De absolut egnede"

Amalie Dollerup er blevet voksen og klar til at begynde på Skuespillerskolen i næste uge. Foto: Leif Tuxen
Amalie Dollerup er blevet voksen og klar til at begynde på Skuespillerskolen i næste uge. Foto: Leif Tuxen.

I disse dage står den 20-årige skuespiller Amalie Dollerup på scenen i Ølstykke Sommerteater og giver den hver aften som den rapkæftede Stinne i musicalen "Frode og alle de andre rødder". Forestillingen kører ind til på søndag, og dagen efter begynder Amalie Dollerup som den yngste elev på Skuespillerskolen i Århus.

"Jeg har altid godt kunne lide at stå på en scene og have ansvaret for en forestilling. Lysten til at blive uddannet skuespiller har hele tiden været der, men fordi jeg har arbejdet så meget med det, kender jeg også bagsiden. Det er et risikabelt arbejde, og jeg har da tænkt på, om der nu er roller nok, og om jeg kan leve af det. Men så længe det er et arbejde, der gør mig glad, bliver jeg nødt til at tage chancen," fortæller Amalie Dollerup.

Hun bor fortsat hjemme hos sine forældre i deres store lejlighed i København, men om få dage rykker hun altså til Århus. På familiens køleskab hænger der et billede af Amalie Dollerup, da hun var barn, og det ansigt vil være mange bekendt fra tv-serien "Strisser på Samsø" og filmen "Kun en pige". Nu er ansigtet blevet voksent, og Amalie Dollerup glæder sig til at prøve kræfter med voksen-roller, noget hun så småt begyndte på, da hun gik i gymnasiet og medvirkede i et par teater-forestillinger. Senest har hun medvirket i "Helvede bor i den erindring som aldrig kan forandres" på Teatret ved Sorte Hest.

Karrieren begyndte for 15 år siden, og siden har den ene rolle taget den anden. Fra første færd var der bud efter den lille pige, der forstod at arbejde uhyre seriøst med rollerne.

"Jeg har altid været meget pligtopfyldende og ambitiøs. Hvis ikke man har forberedt sig til en casting eller en optagelse, så kan det ikke hænge sammen. Der ligger jo også et ansvar over for de andre skuespillere. Hvis ikke jeg lytter til instruktøren eller ikke kan teksten, så kører tingene ikke," konstaterer Amalie Dollerup.

Som barn har hun flere gange oplevet at være den eneste på et hold, der ikke var uddannet. Mens de øvrige skuespillere var voksne, havde hun ikke andet at trække på end sine erfaringer.

"Jeg har hele tiden været i lære, kan man sige, og der er blevet stillet større og større krav til mig. Da vi optog "Strisser på Samsø" var jeg kun 11 år, men skulle spille oprørsk 13-årig. Jeg havde ikke selv nogle teenage-erfaringer og det var enormt hårdt, når instruktøren forlangte noget af mig og blev ved og ved. Jeg skulle leve op til nogle forventninger, men det er jo også det, jeg bliver bedre af," siger Amalie Dollerup.

Det meget skuespil-arbejde i barndommen har givet en noget hullet skolegang. I halve år var hun undertiden væk fra skolen, og så var det hendes læreruddannede forældre, der tog sig af undervisningen af datteren. Men det har også voldt problemer i forhold til kammeraterne at være et kendt ansigt, og på et tidspunkt førte det til decideret mobning og et skoleskift.

"Der har været op og ned-ture i teenage-årene. Der var meget opmærksomhed på mig, fordi jeg var kendt, og når jeg så også rykkede fagligt i skolen, blev det for meget for nogle af mine kammerater. Derfor har jeg altid holdt lav profil for ikke at blive anset for at være en snobbet og arrogant pige," siger Amalie Dollerup.

Hun oplevede det som en meget stor lettelse, da hun begyndte i 1. g på Sankt Annæ Gymnasium, der har en særlig musikprofil.

Det var så fedt at komme i gymnasiet og mærke, at det var i orden at være god til noget. Der gik gode musikere, sangere og dansere, og der var ikke så meget jantelov. Her sagde de andre, at det var godt, at jeg kunne spille teater, og at jeg da selvfølgelig skulle være med i skolens årlige forestilling. Der kunne jeg være mig selv," siger Amalie Dollerup.

Nu har hun haft et sabbatår, men det er ikke brugt på at sidde ved kassen i Netto. Det første halve år arbejdede hun i en glasbutik, og ellers er tiden gået med at spille teater, samtidig med at hun har været til optagelsesprøver på Skuespillerskolen i Århus. Her fik hun i marts besked om, at hun var kommet igennem nåleøjet. 700 unge havde lagt billet ind på de otte elevpladser, som mange søger igen og igen, men Amalie Dollerup var som altid velforberedt til fingerspidserne og kom ind i første forsøg.

"Jeg er utrolig ydmyg og glæder mig meget til de næste fire år. Jeg har allerede truffet de andre syv på holdet, og det var dejligt. Her er der nogen, som har samme interesse som mig, og som man kan nørde sammen med," siger Amalie Dollerup.