Frås eller fornuft? Et folketingsmedlem rejser udenlands for 40.000 kroner årligt

Og det er et helt rimeligt beløb, mener Mogens Lykketoft (S), formand for Folketinget. Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard opfordrer til mådehold. Jeg er nok ikke den store rejsehøg, siger hun

"Det ikke for meget, at hvert folketingsmedlem nu i gennemsnit koster omkring 40.000 kroner om året i udlandsture," siger Mogens Lykketoft.
"Det ikke for meget, at hvert folketingsmedlem nu i gennemsnit koster omkring 40.000 kroner om året i udlandsture," siger Mogens Lykketoft. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Danmark.

Forargelsen lyste ud af Ekstra Bladets artikler. Et par overskrifter lød:

Knokler for udkantsdanmark: Nu skal vi ha bajer og Formanden om fest: Det har været en lang og anstrengende tur.

Den 8. september sidste år bragte formiddagsavisen en stribe kritiske artikler om Folketingets udvalg for Landdistrikter og Øer. Udvalget havde i seks dage været på studietur i Spanien, besøgt en række projekter og sluttede sidste aften af med fællessang, øl og sjusser på en fortovscafé i byen Logroño i provinsen Rioja.

LÆS OGSÅ: Folketingets udvalgsrejser til debat

Udvalgets tur og de kritiske artikler illustrerer det dilemma, der knytter sig til de udlandsture, som Folketingets udvalg hvert år rejser på for flere millioner kroner: Er det studieture til gavn for Danmark, eller er det ferie for skattekroner?

Efter turen til Spanien meddelte flere udvalgsmedlemmer, at der havde været tale om en seriøs studietur, og udvalgsformand Hans Christian Schmidt (V) sagde til Ekstra Bladet, at enhver, der kendte til udvalgets program, vil kunne se, at det er et meget tungt program, der starter meget tidligt om morgenen. Vi så blandt andet champignondyrkning, hvor de kunne udvikle ny teknologi på grund af nogle helt specielle jordforhold.

Fra 2006-2012 (2013 er endnu ikke opgjort) har udvalgsture til udlandet kostet i alt 43,9 millioner kroner, viser beregninger, som Kristeligt Dagblad har foretaget på baggrund af Folketingets årsrapporter.

Ifølge Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), er det ikke for meget, at hvert folketingsmedlem nu i gennemsnit koster omkring 40.000 kroner om året i udlandsture.

Møder med centrale beslutningstagere i internationale organisationer og toneangivende lande er en uundværlig forudsætning for, at mange folketingsmedlemmer kan udføre deres arbejde med tilstrækkelig indsigt. Tilsvarende gælder for Udenrigsudvalgets rejser til Danidas programsamarbejdslande, som modtager langt den største del af den danske u-landsbistand, siger han.

Udenrigsudvalget er sammen med Det Udenrigspolitiske Nævn og Europavalget de mest omkostningstunge udvalg, og det er helt naturligt, mener Lykketoft.

En meget stor del af dansk lovgivning er foranlediget af EU-beslutninger, og en betydelig del af rejseaktiviteten for de tre internationale udvalg er til EU og NATO i Bruxelles.

Blandt Folketingets flere end 30 udvalg står Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne og Sundhedsudvalget for de mindste udlandsrejseregninger. Førstnævnte på grund af meget begrænset rejseaktivitet, og Sundhedsudvalget på grund af få korte rejser med få deltagere. Og netop antallet af deltagere på udlandsturene kan afgøre, om en tur er frås eller fornuft, mener Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard. På 10 år har hun rejst færre end 10 gange.

Jeg hører ikke til dem, der siger, at vi slet ikke skal rejse, for vi kan lære af andre lande, men jeg har været ude for, at nogle partier stiller med et vældig stort hold til den samme rejse. Det er for dyrt. Det, der skete i Spanien i september, var direkte pinligt, for rejserne skal ikke gå op i ferie, øl og bægerklang.

Pia Kjærsgaard mener, at nogle folketingspolitikere bare rejser for at rejse, og det forarger hende. For en poli-tiker kan sagtens hente brugbare erfaringer inden for Danmarks grænser.

Jeg er nok ikke den store rejsehøg, men jeg kan altså også godt læse indenad og på den måde få erfaring fra rundt om i verden. Der er en livlig information alle steder fra, så selvfølgelig kan man få viden uden at rejse ud. Men jeg ville ønske, at jeg havde mere tid til indlandske studierejser med Kulturudvalget, for det er jo interessant at se Danmark.

Folketingets udvalg rejser da også internt i Danmark. Fra 2003-2012 har udvalgene foretaget 30 rejser i Danmark, og Danmark indtager dermed en femteplads over de mest populære udvalgsrejsedestinationer. Mest populær er Belgien med 60 besøg og USA med 43.

I den lavere ende af rejsehitlisten på den anden side af kloden har Kina haft besøg af danske udvalg 10 gange, mens Sydkorea har haft æren af fire danske udvalgsvisitter.

Til sammenligning rejste Lars Løkke Rasmussen (V) som formand for klimaorganisationen GGGI til Sydkorea syv gange på lidt over et år, hvilket sammen med otte andre GGGI-rejser kostede mere end en million kroner.