Vi er vilde med havens fugle

I flere fugleforeninger mærker man en markant øget interesse for både havens fugle og for frivilligt at hjælpe til i fuglereservaterne i den frie natur. Udstyr til havens fugle er også populært

Dompappen er en af de fuglearter, der nyder godt af den nye interesse for fugle. -
Dompappen er en af de fuglearter, der nyder godt af den nye interesse for fugle. - . Foto: Ole Gabrielsen/Scanpix.

Var det noget med et stilrent foderbræt i rustfrit stål og mundblæst glas til 999 kroner?

Det synes stadig flere danskere, som i stigende grad køber specialdesignet fugleudstyr. De køber også stadig mere fuglefoder, og modsat tidligere gør de det året rundt. Da der i foråret var tilbud på foder i Superbrugsen, førte det til et mersalg på 300 procent i forhold til normalt.

Også i flere fugleforeninger mærker man en markant øget interesse for både havens fugle og for frivilligt at hjælpe til i fuglereservaterne i den frie natur. Stadig flere melder sig således ind i foreningerne, og flere testamenterer penge til dem.

Ifølge direktør i Fugleværnsfonden, Kristian Dammand Nielsen, skyldes det blandt andet en bevidsthed om, at staten har slækket på naturbeskyttelsen de seneste år. Det har dog også at gøre med, at fugle er noget af den natur, der kommer tættest på os. Og mange synes, at fuglenes levevis er spændende at se på.

Der er dog ikke tale om en ny interesse, men snarere genkomsten af vores glæde ved fugle, påpeger professor i bioetik Peter Sandøe. Inden Anden Verdenskrig var stuefugle nemlig blandt danskernes mest populære kæledyr, men det gik af mode.

I første omgang fordi den hyggelige baggrundsstøj, de leverede, blev erstattet af alskens elektronisk udstyr. Siden fandt man desuden ud af, at fuglene ikke havde godt af at blive holdt inde. At dyrke havens fugle kan derfor ses som en moderne og miljøbevidst måde at holde fugl på, siger Peter Sandøe.

Man kan i dag endda købe små foderbrætter med sugekop til vinduet, så fuglene kommer helt tæt på og nærmest fungerer som husdyr.

”Der skal nok være puritanere, som mener, at det er en skævvridning af de vilde dyrebestande, som er ved at ske, men det vil ske alligevel, og det er under alle omstændigheder i småtingsafdelingen. Andre vil måske mene, at vi i stedet for dyre foderbrætter skulle hjælpe verdens fattigste, men vi prioriterer jo i forvejen helt skævt. Så i forhold til, at den her udvikling gør mange glade - inklusive fuglene, som har høje dødsrater om vinteren - synes jeg, det er alletiders,” siger han.