Få muligheder for at standse Putin

Rusland har taget kontrollen over den ukrainske halvø Krim. Det er formentlig kun det internationale samfund eller den demokratisktænkende del af den russiske befolkning, der kan standse Putins videre fremfærd

Ortodokse munke beder i nærheden af prorussiske tropper, som står uden foran en ukrainsk grænsepost nær byen Balaklava i det sydlige Krim. –
Ortodokse munke beder i nærheden af prorussiske tropper, som står uden foran en ukrainsk grænsepost nær byen Balaklava i det sydlige Krim. –. Foto: Baz Ratner/Reuters/.

Den russiske præsident Vladimir Putin fik i weekenden grønt lys fra det russiske overhus til at indsætte russiske tropper på Krim. Det fik Ukraine til at indkalde alle militære reservestyrker. Ukraines militær er i højeste alarmberedskab. Fronterne er trukket skarpt op, men det er tvivlsomt, om en egentlig russisk invasion overhovedet kommer på tale. Prorussiske styrker i kamp-uniformer der ikke bærer mærker, som afslører deres oprindelsesland kontrollerer nemlig allerede nu hele Krimhalvøen, herunder hovedstaden Simferopol, alle regeringsbygninger samt de ukrainske politi-og militære enheder samt alle lufthavne og større veje.

Refat Chubarov, leder af Krimtatarernes Mejlis (parlament, red.), mener ikke, at disse styrker blot er hjemmeværnsenheder eller selvforsvarsgrupper fra halvøen, sådan som styrkerne kalder sig selv og bliver omtalt af russerne.

Det er specialuddannede folk, som er vant til at udføre denne type opgaver, siger Refat Chubarov.

Refat Chubarov repræsenterer de omkring 300.000 krimtatarer, som bor på Krim, og som i modsætning til halvøens russiske flertal støtter den nye ukrainske regering. Han frygter, at Krim er på vej mod en katastrofe. Russerne har nemlig allerede i løbet af weekenden fløjet omkring 6000 russiske soldater til Krim og er ankommet med et større antal af militære panservogne. Derudover har Rusland sin Sortehavsflåde udstationeret i havnebyen Sevastopol. Disse styrker kontrollerer i realiteten allerede nu hele Krimhalvøen, uden at Rusland officielt har invaderet Ukraine, mener Refat Chubarov.

LÆS OGSÅ: Obamas trusler mod Putin mangler kraft

De russiske myndigheder mener ikke, at de har overtrådt Ukraines territoriale integritet. De betegner de russiske troppers bevægelser i Ukraine som værende inden for den aftale, landet har med Ukraine omkring den russiske Sortehavsflåde.

Refat Chubarov er bekymret for, hvad russernes tilstedeværelse og den anspændte situation på halvøen kan føre til og opfordrer både det internationale samfund og den russiske befolkning til at handle. Han mener, at det er den eneste chance for, at konflikten på Krim ikke eskalerer og breder sig ud til resten af landet.

Den eneste måde, vi kan undgå en katastrofe på, er, hvis borgerne i Rusland protesterer imod russiske aktiviteter på Krim, eller hvis det internationale samfund finder en effektiv løsning på krisen, siger Refat Chubarov.

Politisk kommentator og blogger på avisen Ukrainskaja Pravda, Jevgenij Ikhelzon, er overbevist om, at hvis russiske styrker for alvor rykker ind i Ukraine, vil verden opleve et blodbad. Han mener, at situationen på Krimhalvøen er en udfordring for hele den demokratiske del af verden og hele Europa.

Vi kan ikke klare os uden Europa og Nato, som er de eneste, der kan standse Putin. Vi må have fredsbevarende styrker til Krim og til det østlige Ukraine, som formentlig står for skud i næste omgang, siger han.

Senioranalytiker Peter Munk Jensen fra Dansk Institut for internationale studier, DIIS, er ekspert i østeuropæiske forhold. Han mener ikke, at det internationale samfund kan gøre ret meget.

Hvis Putin har besluttet at gennemføre en invasion i det østlige Ukraine, er der ikke noget, det internationale samfund kan gøre for at stoppe ham. Ingen vil ud i en militær konflikt med Rusland, siger Peter Munk Jensen som ser Vladimir Putins seneste stilhed som et tegn på, at alt kan ske.

LÆS OGSÅ: Sårbart Ukraine stiler mod demokrati

Han tester formentlig reaktionerne på de foreløbige militære initiativer og har muligvis endnu ikke lagt sig endelig fast på, hvad han vil, siger Peter Munk Jensen.

Flere steder i verden blev der i løbet af weekenden holdt møder i forsøg på at løse situationen i Ukraine. Alle steder dog uden konkrete resultater.

FNs Sikkerhedsråd holdt et hasteindkaldt møde i lørdags, hvor Rusland og de vestlige lande anklagede hinanden for den højspændte situation i Ukraine.

De fleste vestlige ledere har i løbet af det seneste døgn fordømt russisk aggression på Krim og udtrykt bekymring over situationen i Ukraine.

Den amerikanske præsident Barack Obama har i en telefonsamtale med Putin lørdag aften opfordret Vladimir Putin til at trække de russiske tropper tilbage fra Krim. EUs udenrigsministre holder et ekstraordinært møde om situationen i Ukraine i dag.