Færøsk modstand mod vielser af homoseksuelle er under pres

Flertal i den færøske befolkning støtter nu vielse af homoseksuelle, men Lagtinget stemte for nylig nej til lovliggørelse. Det er dog kun et spørgsmål om tid, vurderer tilhængere

Over indgangen til Københavns Universitets gamle hovedbygning stod der oprindelig: ”Sublimia petens ingenium/ Coelestem adspicit lucem” (tanken, som søger det sublime, øjner det himmelske lys). Det udtrykker, at når erkendelsen ledes af høje mål, nås en helhedsforståelse af ophøjet sammenhæng. Ørnen over ordene er evangelisten Johannes’ symbol. –
Over indgangen til Københavns Universitets gamle hovedbygning stod der oprindelig: ”Sublimia petens ingenium/ Coelestem adspicit lucem” (tanken, som søger det sublime, øjner det himmelske lys). Det udtrykker, at når erkendelsen ledes af høje mål, nås en helhedsforståelse af ophøjet sammenhæng. Ørnen over ordene er evangelisten Johannes’ symbol. –. Foto: .

En hån mod demokratiet. Disrespekt for folket. Skandaløst, at enkeltstående politikere kan tage folkevalgte lagtingsmedlemmer som gidsler med deres snæversyn.

Dette er nogle af de vrede og frustrerede kommentarer, der har floreret på de færøske mediers debatsider, efter at Lagtinget med 11 stemmer for og 20 imod stemte nej til et lovforslag om, at øernes homoseksuelle kan blive borgerligt viet. Det på trods af at to ud af tre færinger ifølge en Gallup-undersøgelse bakker op om vielser mellem to af samme køn.

LÆS OGSÅ: Når den færøske prins ikke må få sin prins

Medlemmerne af den færøske regering glimrede ved deres fravær på talerstolen i lagtingssalen, da lovforslaget blev behandlet.

Det lille kristne centerparti Miðflokkurin, der er en del af den borgerlige regeringskoalition, havde nemlig nedlagt veto imod, at regeringen frit kan stemme om forslaget, selvom det er kutyme, at medlemmerne stemmer efter egen overbevisning, når der er tale om etiske og religiøse spørgsmål.

Flere af de regeringsmedlemmer, som var blevet pålagt at forholde sig tavse, har ellers ved tidligere lejligheder meldt ud, at de støtter vielser af homoseksuelle, herunder lagmand Kaj Leo Johannesen fra det liberale parti Sambandsflokkurin, og derfor har beslutningen ud over at vække harme og vrede også givet anledning til forundring.

Bill Justinussen fra Miðflokkurin begrunder det på følgende vis:

Da de homoseksuelles rettigheder til stadighed er til politisk debat, har vores parti ønsket, at koalitionsmedlemmerne ikke er fritstillede i dette spørgsmål. Denne aftale har massiv tilslutning i koalitionen, da vi er i den glædelige situation på Færøerne, at der er rigtig mange lagtingsmedlemmer, som er aktive og brændende kristne og har den holdning, at vi ikke skal give særlige rettigheder til homoseksuelle ved lov. Desværre har de nordiske samfund mistet kontakten til deres rødder og identitet, siger Bill Justinussen og uddyber:

Den personlige frihed er blevet så overvældende vigtig, at lovgivningen går mere og mere i retning af anarki. Velfærdssamfundet, som i sin natur har rødder i næstekærlighed i modsætning til egenkærlighed, vil med den nye selvdyrkelse, hvor det er mig før alle andre, miste sine vinger. At lovgive om særlige rettigheder til de homoseksuelle er et resultat af denne nye tankegang.

De tre færøske oppositionspolitikere, som har fremsat lovforslaget, mener, at det er en hån og latterliggørelse af demokratiet og befolkningen:

Det er klart, at vi har et stort demokratisk problem, når regeringsledere pålægger de folkevalgte at afstå fra at argumentere for deres synspunkter. Specielt når der er tale om så principiel en sag, der har stor offentlig bevågenhed og betyder meget for tusindvis af færinger. Det handler ikke kun om de homoseksuelle, men også om deres familier og venner og de mange, som ønsker, at samfundet bevæger sig ind i nutiden i dette spørgsmål, siger Bjørt Samuelsen fra Det Republikanske Parti, som er en af initiativtagerne.

Hun mener imidlertid, at det blot er et spørgsmål om tid, før loven bliver ændret på Færøerne:

Jeg er vældig optimistisk, for jeg synes, at modargumenterne bliver tyndere og tyndere. Der er ingen tvivl om, at det ville have været tæt løb, hvis regeringspartierne havde fået lov til at stemme frit, og vi vil klart kæmpe videre. Jeg spår, at de homoseksuelle på Færøerne får ret til at gifte sig, så snart der kommer en ny regering, siger Bjørt Samuelsen.