Gambia kæmper mod børnesex-turisme

Regeringen i det vestafrikanske land roses af børneorga-nisationer for sin vilje til at bekæmpe børneprostitution

Flere børne-organisationer roser regeringen i Gambia for at forsøge at komme det voksende problem med børnesex-turisme til livs.

Som omtalt i Kristeligt Dagblad lørdag, er børneprostitution et voksende problem i det lille vestafrikanske ferieland, hvor man hyppigt møder danskere på feriestederne.

Blandt de, som fremhæver den gambianske regerings indsats, er den hollandske u-landsorganisation Terre des Hommes, som primært arbejder for at sikre børns vilkår. Terre des Hommes, hvis navn kan oversættes til "Menneskenes jord", udgav sidste år en rapport om problemet.

Her fremgår det, at spørgsmålet om gambianere, der prostituerer sig over for turister, er en penibel sag i det lille vestafrikanske land.

Tusinder af fattige gambianere er nemlig afhængige af turistindtægterne, og det er alment accepteret, at lokale tjener penge på at opvarte turister, eksempelvis ved at tilbyde sig som personlig guide. I den slags situationer kan salget af serviceydelser brede sig til sex.

Trods risikoen for at fratage nogle lokale en indtjeningsmulighed har regeringen ikke tøvet med at konfrontere problemet fremhæver Terre des Hommes.

"Regeringen har demonstreret, at den er engageret i at udvikle metoder til at beskytte børnene. I løbet af 2003 har regeringen skubbet på for at bringe den gambianske lov i overensstemmelse med FN's børnekonvention. Derudover er immigrationsministeriet ved at ændre proceduren for udstedelse af opholdstilladelser. Alle ansøgere skal nu afgive et fingeraftryk, som bliver sendt til politiet i deres hjemlande for at tjekke, om de tidligere er straffet. Det kan formentligt betyde, at nogle tidligere straffede bliver opdaget", hedder det bl.a. i rapporten.

Den hollandske organisation står ikke alene med sin ros til regeringen i Gambia. Også hos ECPAT fremhæves Gambia som et af de lande, hvor der er vilje til at komme problemet til livs. ECPAT er en international sammenslutning af organisationer, der bekæmper seksuelt misbrug af børn. Fra organisationens hovedsæde i Bangkok, Thailand, siger programmedarbejder Luc Serran.

– Gambia er et af de lande, der har forsøgt at gøre noget aktivt, modsat lande som Cambodia og Rusland, hvor problemet også er stort. Man har indført en lov, der betyder, at turister kan retsforfølges, og som opfordrer turister til at melde pædofile til politiet. Samtidig har den nationale turistorganisation talt åbent om problemet og forsøger at markedsføre Gambia som turistmål.

Hos Unicef i Gambia har man netop advaret om, at flere og flere børn tvinges til at sælge deres krop til turister og lokale mænd. Men samtidig peger man også på, at regeringen forsøger at bekæmpe børnesex-turisme.

– Unicef har på det seneste samarbejdet med regeringen og myndighederne om at tage fat på problemet med seksuel udnyttelse af børn, uanset om det er turister eller lokale som står bag, siger Cheryl Gregory Faye.

En af de sager, som Unicef samarbejder med myndighederne om, handler om at udvikle et sæt etiske regler, som alle turistvirksomheder opfordres til at underskrive. I forvejen har de hoteller, som samarbejder med danske rejsebureauer, skrevet under på, at de ikke vil tillade, at lokale børn går med gæster op på værelset.

- Den form for regler har en vis effekt. Men et etisk regelsæt gør det ikke alene. Vores undersøgelse viser, at mange turister, som udnytter børn seksuelt, ikke bor på de store hoteller. Og hvis de gør, udnytter de børn andre steder, hos private udlejere, mindre hoteller eller lignende, siger Cheryl Gregory Faye.

indland@kristeligt-dagblad.dk