Gigtramt pige syltet i Ønskebrønden

Nyt ønske: Familien Woer ligger for tiden i flytterod, fordi deres gamle lejlighed var angrebet af fugt. Men så snart familien er kommet i orden, vil familien ønske noget nyt til Lea, siger far Lars Woer. Men denne gang gennem Ønskefonden. --

Nyt ønske: Familien Woer ligger for tiden i flytterod, fordi deres gamle lejlighed var angrebet af fugt. Men så snart familien er kommet i orden, vil familien ønske noget nyt til Lea, siger far Lars Woer. Men denne gang gennem Ønskefonden. -- Foto: Henning Bagger. / Scanpix

Sagen kort

Kristeligt Dagblad skrev i går om foreningen Ønskebrønden, der har eksisteret siden maj 2009. Foreningen lægger sig i navn og formål tæt op af Ønskefonden, der i 10 år har opfyldt ønsker for over 850 syge børn.

Ønskebrønden arbejder tæt sammen med et kommercielt firma Help Force, der tjener penge på at sælge chokolade og kaffe til firmaer. 10 procent af overskuddet går videre til at opfylde ønsker for syge børn. Men indtil videre har hverken Help Force eller Ønskebrønden kunnet dokumentere, at nogen alvorligt syge børn har fået deres ønsker opfyldt.

Lea ønskede en ferie fra Ønskebrønden. Men sådan gik det ikke

"Jeg ønsker mig at komme med gigtramte børns forældreforening til Cypern. Det var meningen, at vi skulle med, men mor blev fyret fra sit arbejde, og min far er syg, så nu har vi ikke råd til det, og jeg havde sådan glædet mig. Håber jeg kan få min drøm opfyldt".

Sådan skrev Lea Woer på 11 år i august i år til foreningen Ønskebrønden. Pigen lider af svær leddegigt, og hendes højeste ønske var at komme på ferie med sine forældre og Gigtforeningen. Men familiens økonomi var trængt, og da hendes far, Lars Woer, faldt over en artikel om foreningen Ønskebrønden, der opfyldte ønsker for alvorligt syge børn, håbede de på en løsning. Familien fandt Ønskebrønden på internettet, og Lea var med til at "kaste et ønske", som foreningen kalder det, når man udfylder papirerne.

– Men vi hørte ingenting. Ikke en eneste linje – heller ikke om, at de havde modtaget ønsket. Og jeg gik ud fra, at når vi ikke hørte noget, var vi nok ikke blandt de heldige, fortæller Marianne Woer, mor til Lea.

Først efter nogle måneder blev familien ringet op af formanden for Ønskebrønden. Han meddelte, at foreningen desværre ikke havde midlerne til at opfylde ønsket. Men at han havde talt med en anden forening, Ønskefonden, og at familien skulle skynde sig at kontakte dem, da de måske kunne hjælpe i stedet.

I modsætning til Ønskebrønden, der er en helt ny forening, har Ønskefonden eksisteret i snart 10 år og har opfyldt ønsker for over 850 børn.

– Men det kunne Ønskefonden ikke med så kort varsel. Rejsen var allerede betalt, og fonden kunne ikke opfylde et ønske med tilbagevirkende kraft, siger Marianne Woer, der stadig ikke havde fundet nyt arbejde i transportbranchen. Leas far, der har haft flere blodpropper og lider af for højt blodtryk og kolesterol, var i gang med at søge pension.

Alligevel valgte familien til sidst at se stort på den skrantende økonomi og tage afsted på rejsen til Cypern i oktober.

– Vi gjorde det bare, selvom det betød, at vi måtte undlade at betale husleje den måned, og det er klart, at det har kostet os bagefter. Men vi havde lovet Lea det, og vi trængte bare sådan til at komme væk, siger Marianne Woer.

Hos Ønskefonden modtog man i september et brev fra Ønskebrønden, hvori formanden, Nicolai Petersen, forklarer, at man ikke kan hjælpe familien "grundet vores likvide midler!!", som han skriver.

Han fortæller også, at han har dirigeret familien videre til Ønskefonden "uden at love noget på nogens vegne!".

Medlem af Ønskefondens bestyrelse, Tove Røen, undrede sig meget over henvendelsen fra Ønskebrønden. Og var meget ked af, at man ikke kunne hjælpe den trængte familie:

– Men vi kan ikke opfylde ønsker pr. efterkrav. I stedet har vi opfordret familien til at ønske noget nyt til Lea, og så tager vi den derfra, siger Tove Røen, der kan fortælle, at Ønskefonden har opfyldt 850 ønsker for alvorligt syge børn de seneste 10 år. Meget få børn får afslag.

– Hvis familien fra starten havde henvendt sig til Ønskefonden, kunne vi sandsynligvis have hjulpet dem. Så det er rigtig, rigtig ærgerligt, at de skulle forbi den anden forening først, siger Tove Røen.

Lea Woers sygdom er uhelbredelig, men hun holder den i ave med medicin, og der er både gode og dårlige dage. Og selvom familien Woer ikke hørte fra Ønskebrønden, var de ikke vrede i første omgang, forklarer Marianne Woer:

– Vi vidste jo ikke andet om dem end det, vi læste på nettet, og der lød det som et super tilbud. De lover jo heller ikke, at alle får et ønske opfyldt, men det ærgrede os, da vi fandt ud af, at vi måske kunne have fået ønsket opfyldt, hvis vi havde søgt hos Ønskefonden i første omgang.

Og hun er meget forarget over, at Ønskebrønden ikke kan dokumentere, at de har opfyldt ønsker for nogen børn overhovedet:

– Det, synes jeg, er noget forbandet svineri. Det er ikke det, vores børn har brug for. De har brug for lidt glæde i hverdagen indimellem. Vi som voksne kan bedre tackle sådan nogle ting, men de her unger har det svært nok i forvejen.

vaaben@kristeligt-dagblad.dk

Line Vaaben

Uddannet fra DJH år 2000, praktik på Berlingske Tidende.Journalist på Berlingske Tidende 2000-01, Fønix Bureau 2001-02, Berlingske Tidende 2002-03, herefter Politiken 2003-07 og Fyens Stiftstidende 2007-08Nuværende stilling:Sundhedsmedarbejder.

Tilføj kommentar

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.