Godmorgen, du danske demokrati

I går begyndte et nyt folketingsår. Fra morgenstunden var der demokrati-fejring, der senere blev afløst af politisk mærkesags-mundhuggeri. Kristeligt Dagblad var med ved åbningen

Folketingets åbning 2013 Christiansborg. Kronprins Frederik og Dronning Margrethe. (Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2013)
Folketingets åbning 2013 Christiansborg. Kronprins Frederik og Dronning Margrethe. (Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2013). Foto: Nils Meilvang.

Klokken er 07.30. Det er første tirsdag i oktober. Det er første dag efter ferien for landets 179 folkevalgte på Christiansborg.

Nej, ferie må man ikke kalde perioden fra juni til oktober med mødefri i Folketinget, for, som tingets formand Mogens Lykketoft (S) og flere andre i går pointerede, så arbejder politikerne hele året også uden for Christiansborg.

Godt ord igen, denne morgen er Christiansborg i hvert fald gjort klar til rykind. Asfalten foran hovedindgangen er nylagt, og korridorer og udvalgslokaler har fået med både spartel og pensel.

Foran besøgsindgangen sidder fem piger fra en 9. klasse. De har været her siden klokken 5 i morges for at sikre sig billetter til tilhørerpladserne i folketingssalen, for åbningen er da noget særligt.

LÆS OGSÅ: Thorning sætter dato for folkeafstemning

SFs Pernille Vigsø Bagge går op ad granittrappen til hovedindgangen. Hun har sin mor med, for åbningen er også en fest for folket, siger hun.

Det her er jo folkestyrets højborg, og vi repræsenterer demokratiet på vegne af de folk, der har valgt os.

Lidt efter går Henrik Dam Kristensen, Socialdemokraternes gruppeformand, også op ad trappen. Selvfølgelig er der grund til at fejre første arbejdsdag efter ferien, siger han med et grin.

Nu starter den politiske sæson jo for alvor, og vi skal have en status på rigets tilstand.

Tilstanden er folketingsmedlemmerne mildest talt uenige om. Eksempelvis om det går godt eller dårligt for dansk økonomi? Liberal Alliances Mette Bock er i opposition til regeringen, men på denne første dag har hun et ønske, der gælder begge fløje.

I dag fejrer vi demokratiets ånd, men vi har mange muligheder for store forbedringer i vores debatkultur herinde. Som politikere ville vi vinde ved ikke at skændes så meget.

Klokken er 08.06. Indenfor på Christiansborg er der morgenbord. Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) og den fra skattesagen så udskældte Troels Lund Poulsen (V) griner sammen, mens Søren Espersen fra Dansk Folkeparti forsøger at huske, hvor mange gange han har været med til Folketingets åbning.

Siden 1996, tror jeg nok. Det hele bygger på traditioner, så det er værd at holde i hævd, siger han.

Rundt om morgenforsamlingen hænger landets statsministre gennem årene. Fra det skinnende statsmands-portræt af Poul Schlüter (K) til Michael Kviums rolige portræt af Poul Nyrup Rasmussen (S). De Konservatives partiformand, Lars Barfoed, går rundt lidt for sig selv.

LÆS OGSÅ:
Politikere: Præstens åbningsprædiken var modig og relevant

Klokken 10.50 skinner solen på Christiansborg Slotskirke. Mogens Lykketoft, statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og kirke- og ligestillingsminister Manu Sareen (R) kommer ud.

Nu vil jeg over og holde min tale, siger Thorning.

Kulturminister Marianne Jelved forklarer, hvorfor hun har været i kirke:

Fordi det er en tradition, og fordi det er godt med en fællesskabsstart på året.

Foran Christiansborgs hovedtrappe er en rød løber rullet ud til kongefamilien. Både dronning Margrethe, prinsgemalen, kronprins Frederik, kronprinsesse Mary, prins Joachim, prinsesse Marie og prinsesse Benedikte stiger ud på løberen, og da klokken er 11.47, skridter Dronningen op ad trapperne mod folketingssalen. Prinsgemalen tager elevatoren.

LÆS OGSÅ: Dagens leder: Hvorfor går det Emil så skidt?

I folketingssalen taler statsministeren lidt efter. Hun taler om mange emner. De danske jøders flugt, skoledrengen Emil, som bygger et udhus med sin far, erhvervsuddannelser med manglende prestige, Danmarks behov for dygtige elektrikere, bæltefri psykiatri, arbejdstab i krisetider, udenlandske og danske sjak på byggepladserne, bedre tog, affaldsforbrænding, patent på bistiksplastre og u-landsbistand.

Efter talen er journalister og fotografer ved at gøre en ende på hinanden med kameraer, kuglepenne og projektører uden for folketingssalen. Venstres Inger Støjberg griner, da hun får besked på at sige noget pænt om Thorning-Schmidts tale.

Jeg skal sige noget pænt? Okay, hun fik nævnt ordet jobskabelse, men det er da lidt mærkeligt med så lang en svada om affald, når hun burde tale om vækst og job.

Det gjorde hun bestemt også, mener beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Jeg kan slet ikke genkende, at talen ikke handlede om jobskabelse. Den havde et meget fint fokus på erhvervsuddannelser.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) synes, det var fint at nævne skoledrengen Emil.

For der er helt sikkert børn som ham, som hverken gymnasiet eller en erhvervsskole passer til, og derfor skaber vi nu en to-årig fleksibel ungdomsuddannelse.

Klokken er 13.15. Det tynder ud i politikerne foran folketingssalen. Triumfatoren fra de seneste meningsmålinger, Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, står i indgangen til den tomme sal og undrer sig over, at Thorning ikke talte om velfærdsturisme, hvor udlændinge nyder godt af danske overførselsindkomster.

Uden for Christiansborg er den røde løber rullet væk. En flok turister beskuer magtens centrum med tilbagelænede nakker.

Et nyt folketingsår er i gang.

Folketingets åbning 2013 Christiansborg. Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). (Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2013)
Folketingets åbning 2013 Christiansborg. Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). (Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2013) Foto: Nils Meilvang.