Hård kritik: Museer og ministerium sjofler dansk kulturarv

Rigsrevisionen kritiserer Kulturministeriet og museerne for ikke at sikre kulturarven

Rigsrevisionen mener, at Kulturministeriet, Kulturstyrelsen og de statsanerkendte museer har problemer med at sikre den danske kulturarv. Arkivfoto: Udstilling af guldhornene i Jelling
Rigsrevisionen mener, at Kulturministeriet, Kulturstyrelsen og de statsanerkendte museer har problemer med at sikre den danske kulturarv. Arkivfoto: Udstilling af guldhornene i Jelling. Foto: Claus Fisker/.

Kulturministeriet, Kulturstyrelsen og de statsanerkendte museer har væsentlige problemer med at sikre kulturarven.

Sådan lyder det i en ny rapport fra Rigsrevisionen, der retter en hård kritik mod de nævnte kulturinstitutioner.

Det handler om landets 98 statsanerkendte museer, der ifølge revisionen svigter deres opgave med at indsamle, registrere og bevare den danske kulturarv. Problemerne er størst på de kulturhistoriske museer, fremgår det af rapporten, der bakkes op af statsrevisorerne.

Statsrevisorerne finder, at de statsanerkendte museers arbejde med at sikre kulturarven ikke har været tilfredsstillende, lyder det i deres bemærkning til Folketinget.

Revisorerne påpeger, at hovedparten af museerne ikke har noget overblik over deres samlinger, som mange steder bogstavlig talt opløses på grund af dårlige forhold i museernes magasiner.

DOKUMENTATION: Rigsrevisionens bemærkning til Folketinget

Desuden har omkring halvdelen af de statsanerkendte museer ikke en nedskrevet politik for, hvilke genstande de skal indsamle.

Rigsrevisionen finder det samtidig utilfredsstillende, at mange museer ikke indberetter til Kulturministeriet om deres samlinger, hvad de skal.

Museerne bør forbedre deres arbejde med at sikre kulturarven med det formål at aktualisere viden om kulturarven og gøre denne tilgængelig for borgerne, lyder det videre i rapporten.

LÆS OGSÅ: Kroer går i krig for kulturarven

Rigsrevisionen kritiserer også Kulturministeriets og Kulturstyrelsens mangelfulde indsats med sikring af kulturarven, blandt andet på grund af mangelfuldt tilsyn med museerne.

Områdedirektør Poul Bache fra Kulturstyrelsen understreger, at kulturarven ikke er ved at gå helt i opløsning på museerne.

Kritikken kan lyde bombastisk, men jeg betragter ikke situationen som katastrofal. Ser man på bevaringen af museumsgenstande rundt omkring, er de langt de fleste steder i god stand. Og så er der en lille del, hvor der er problemer, siger han og påpeger, at der er stor forskel på niveauet på landets statsanerkendte museer, der både tæller små lokalmuseer og store museer som Moesgård og Louisiana.

DOKUMENTATION: Rigsrevisionens bemærkning til Folketinget

Direktøren tager dog kritikken af styrelsens mangelfulde tilsyn samt manglende nedskrevne procedurer alvorligt.

Vi tager det til efterretning og er i gang med at sikre en strategi for bedre tilsyn og kvalitetsvurderinger, siger han.

Rigsrevisionen pegede tilbage i 2012 på væsentlige problemer med bevaring af kulturarven på landets museer og tog selv initiativ til videre undersøgelser i september sidste år. De statsanerkendte modtog i 2012 omkring 360 millioner kroner i tilskud fra staten.