Halalfrikadeller på menuen

I skolekøkkenet på Klostervængets Skole i København tager man hensyn til de mange muslimske elever, der går på skolen. Under ramadan laves der mad, som kan tages med hjem

Der er lavet så mange forskellige retter mad i det grønne skolekøkken på Klostervængets Skole i København, at duften i køkkenet er blevet ubestemmelig. Men en ting er sikker: Der dufter hverken af koteletter eller ristet bacon. På skolen går der i øjeblikket 524 elever, hvoraf 84 procent er af anden etnisk baggrund end dansk. De fleste er muslimer. Derfor har skolen valgt at skippe koteletterne og frikadellerne i hjemkundskabstimerne og erstatte dem med halalslagtet oksekød.

- Hvis vi skulle lave noget med svinekød, ville eleverne smide maden ud. Desuden synes de, at svinekød lugter grimt. Men vi har ingen problemer med at bruge halalslagtet oksekød i stedet. Faktisk vil de danske børn også helst spise oksekød, siger hjemkundskabslærer Karen Jensen, som kun få gange har været udsat for, at danske forældre har ringet undrende til hende for at høre, hvorfor deres børn ikke lærte at bruge svinekød.

I 7.b står dagens ret på vegetariske grønne kæmpefrikadeller med tomatsauce og pasta. Kartofler og squash skal skrælles, løg rives og pasta koges. Det giver et postyr, da eleverne skal i gang med at kokkerere. En dreng råber, at han har glemt at købe kartoflerne, men dem har læreren allerede sørget for. En anden råber, at han ikke kan finde buddingen, hvilket læreren ikke kan forstå, for der står ikke noget om budding i opskriften. Men efter et par spørgsmål finder læreren ud af, at eleven mener bouillonen. Duften af tomatsovs og svitsede løg spreder sig blandt de snakkesalige elever. I det bagerste hjørne af lokalet står to piger og skærer løg. Den ene hedder Kevser og er vældig glad for hjemkundskabstimerne.

- Jeg synes, det er rigtig sjovt at lave mad. Nogle af de retter, vi har lavet her, har jeg også lavet derhjemme. Min far kunne rigtig godt lide min pastasalat med salat, tomater, tun og pastaskruer, fortæller Kevser og smiler lidt forlegent.

Under ramadan tages der særligt hensyn til de muslimske elever, da de ikke må spise i dagtimerne. Derfor laves der mad, som kan tages med hjem.

- Vi bager boller og kager. Det er bedre, for så bliver man ikke så sulten. Når timen er slut, pakker vi bollerne ind og tager dem med hjem, så vi kan spise dem om aftenen. Men i fjor bagte vi småkager og lavede bolcher, som vi gemte til juleafslutningen. Det var rigtig hyggeligt, siger eleven Akmet, mens han forsøger at mose et fed hvidløg ned i presseren.

Men på trods af manglen på svinekød i skolekøkkenent bliver der ikke slækket på de danske madtraditioner. Der laves både frikadeller, farsbrød og kogte kartofler med brun sovs.

- Selvfølgelig lærer vi eleverne om dansk madkultur. Derfor skal de også lære at lave frikadeller og andre farsretter. Vi bruger bare kalkun- eller oksekød i stedet, fortæller hjemkundskabslærer Karen Jensen.

bisgaard@kristeligt-dagblad.dk