Vi udskyder børn for at få frihed, tid og luksus

Danskerne får kun halvdelen af de børn, de gerne vil have, og en ny undersøgelse giver store dele af forklaringen: Både mænd og kvinder har helt urealistiske forventninger til, hvor længe de kan vente med at gå i gang. Et kæmpestort og voksende problem, advarer forskere

"Engang lå det i samfundsetikken, at man fik point for at være en god familie, men i dag indretter politikerne samfundet på en måde, så det er svært at være børnefamilie. Derfor falder denne problematik i høj grad tilbage på dem," siger sociolog Birthe Linddal Jeppesen. Modelfoto
"Engang lå det i samfundsetikken, at man fik point for at være en god familie, men i dag indretter politikerne samfundet på en måde, så det er svært at være børnefamilie. Derfor falder denne problematik i høj grad tilbage på dem," siger sociolog Birthe Linddal Jeppesen. Modelfoto.

Stadig flere kvinder over 35 år opsøger Fertilitetsrådgivningen på Rigshospitalet. Men en helt ny undersøgelse afslører overraskende, at flertallet ikke kommer for at få hjælp til at blive gravide.

De vil i stedet høre, hvor længe de kan udskyde at få deres første barn.

Undersøgelsen omfatter 340 kvinder fra Storkøbenhavn, som selv har opsøgt rådgivningen og svaret på et spørgeskema.

Her siger de samstemmende, at de godt er klar over, at deres fertilitet falder drastisk med alderen, særligt når man er fyldt 35 år. Alligevel vil hovedparten af de i gennemsnit 37,4 år gamle kvinder gerne have to børn eller flere - på et tidspunkt.

Dermed sætter undersøgelsen en tyk streg under et alvorligt og voksende problem, nemlig at alt for mange kvinder i Danmark har helt urealistiske forventninger til, hvor længe de kan vente med at få børn, siger den ansvarlige speciallæge bag undersøgelsen, Kathrine Birch Petersen.

”Rigtig mange kvinder er ikke klar til familielivet selv i en høj alder. Og det gælder uanset, om man er single eller har en partner. De føler ikke, de har rejst det, de vil. De er ikke nået langt nok med karrieren. De frygter tab af personlig frihed og fokuserer generelt meget på negative historier om, at livet slutter, når man får børn,” siger hun.

Dertil kommer stigende forventninger til, hvor økonomisk parat man skal være. Lejligheden skal være stor nok, bilen skal være ordentlig. Der må ikke være nogen halve løsninger, siger Kathrine Birch Petersen:

”Det er en Ken og Barbie-generation, som er opfostret med stereotype billeder af, hvordan det perfekte liv ser ud. Og derfor har mange af disse kvinder og deres mænd helt urealistisk høje krav til livet både før og efter børnene. Og dem har mange svært ved at leve op til.”

Lektor Lone Schmidt fra Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet har skrevet doktordisputats om netop ældre kvinders fertilitet. Hun peger på yderligere en forklaring, som er meget tidstypisk.

Kvinderne i undersøgelsen er nemlig generelt højtuddannede, raske og lever et sundt liv. Selvom de kender statistikkerne, har de derfor svært ved at forstå, at de også gælder dem.

”Kvinderne føler sig måske som 30-årige, men deres biologi er langt ældre. Så når vi fortæller dem, at det tager dem dobbelt så lang tid at blive gravid som 35-årig som som 25-årig, og at de har næsten dobbelt så stor risiko for at få en spontan abort som 35-årig, så tror de ikke helt på det. Og det er dybt bekymrende, at oplysning ikke rigtig bider på dem,” siger Lone Schmidt.

At det forholder sig sådan har flere konsekvenser.

En international undersøgelse viste sidste år, at danskerne er et af de folkefærd i Europa, som får færrest børn i forhold til, hvad vi ønsker os, nemlig lidt flere end halvdelen. Stadig flere bliver ufrivilligt barnløse. Stadig flere får ufrivillige aborter.

Risikoen for børn født med skader stiger med alderen. Og flere børn vil opleve, at deres forældre dør, inden de selv er blevet særlig gamle.

Birthe Linddal Jeppesen er sociolog med speciale i livsformer, og hun ser kvindernes svar som et udtryk for en tilpasning til tidsånden, som meget klart siger: Udskyd børnene, hvis du vil have succes.

”Det er jo tankevækkende, at de moderne samfundsnormer er stærke nok til at undertrykke en så grundlæggende følelse som kvinders trang til at få børn. Engang lå det i samfundsetikken, at man fik point for at være en god familie, men i dag indretter politikerne samfundet på en måde, så det er svært at være børnefamilie. Derfor falder denne problematik i høj grad tilbage på dem,” siger hun.

Rigtig mange danske kvinder - og mænd - er ikke klar til familielivet selv i en høj alder. De vil hellere have mere tid...

Posted by Kristeligt Dagblad on Thursday, 3 September 2015