Hjemløse udlændinge ind i finanslovsforhandlinger

I finanslovsforhandlingerne vil Enhedslisten forsøge at presse regeringen til at lave et transitrum for det stigende antal hjemløse fra Vestafrika og Østeuropa, der søger arbejde i Danmark

Københavns Kommunes socialborgmester Mikkel Warming (EL) har gennem flere år efterlyst en national indsats for de udenlandske hjemløse. Arkivfoto af hjemløs i København.
Københavns Kommunes socialborgmester Mikkel Warming (EL) har gennem flere år efterlyst en national indsats for de udenlandske hjemløse. Arkivfoto af hjemløs i København. Foto: Jørgen Schytte Denmark.

Efter sommerens debat om de stadig flere østeuropæiske og afrikanske hjemløse, der sover under åben himmel i København, forsøger Enhedslisten i forbindelse med finanslovsforhandlingerne igen at få opbakning til et forslag om at indføre et særligt transitrum, hvor udenlandske hjemløse kan få hjælp.

Ingen ved præcis, hvor mange udenlandske hjemløse der opholder sig i Danmark, men Projekt Udenfor konkluderede sidste år, at der på en given dag befinder sig mindst 200 hjemløse migranter i København, og at tallet er endnu højere om sommeren. Ifølge loven må offentligt støttede væresteder ikke tage imod hjemløse uden dansk cpr-nummer. Derfor sover mange i det fri.

LÆS OGSÅ: Drømmen om avisrute og cpr-nummer

Først og fremmest skal transitrummet løse det tilbagevendende problem, at der i et dansk velfærdssamfund ligger mennesker og sover på gaden i frostvejr om vinteren. Det andet problem er, at der kommer mennesker til Danmark for at finde sig et arbejde og et bedre liv. Mange kan ikke finde job, og det fører til en social deroute. Centret skal kunne rådgive om det danske arbejdsmarked. Desuden kan centret hjælpe nogle af de hjemløse med en hjemsendelse under værdige forhold, siger Enhedslistens socialordfører, Pernille Skipper, som understreger, at partiet i flere år forgæves har søgt regeringens opbakning til forslaget.

Vi hører nu, at der er lidt nye toner fra SF og De Radikale. Derfor er transitrum selvfølgelig noget, vi vil tage op i forbindelse med finanslovsforhandlingerne, siger Pernille Skipper.

SFs integrationsordfører, Karina Lorentzen, vil ikke på forhånd afvise idéen om et transitrum:

Hvis vi kan lave nogle ordninger, hvor målet er at få folk hjem, så er jeg ikke afvisende over for at kigge på det, siger Karina Lorentzen.

De Radikales socialordfører, Zenia Stampe, er også åben over for at drøfte hjælpen til de udenlandske hjemløse:

Vi kan ikke lade mennesker ligge og fryse på gaden. Omvendt er det vigtigt, at hjælpen ikke bliver et permanent tilbud, der tilskynder udenlandske hjemløse til at blive, for i mange tilfælde er drømmen om en fremtid i Danmark ikke realistisk, siger Zenia Stampe.

Socialdemokratieternes socialordfører, Trine Bramsen, understreger, at det er vigtigt ikke at indføre en ny form for herberg, men vil ikke på forhånd afvise idéen om et transitrum.

Københavns Kommunes socialborgmester Mikkel Warming (EL) har gennem flere år efterlyst en national indsats for de udenlandske hjemløse.

Den femtedel af de udenlandske hjemløse, der er socialt udsatte, har brug for tag over hovedet i et transitrum. Samtidig er der brug for en rådgivningsindsats over for de 80 procent af migranterne, der er arbejdssøgende, og som i mange tilfælde kunne få et bedre liv i hjemlandet. Men indtil nu har folketingsflertallet haft den holdning, at hvis bare vi lukker øjnene, så går problemet med de udenlandske hjemløse væk, siger han.

Kirkens Korshærs generalsekretær, Helle Christiansen, peger på, at et transitrum ikke kan stå alene.

Der er stadig behov for gadeplansarbejde blandt de mest udsatte. Vi har sammen med andre organisationer igen og igen fremhævet, at langt de fleste hjemløse migranter er EU-borgere, der søger arbejde og opholder sig lovligt i Danmark og derfor har krav på hjælp fra jobcentrene, siger Helle Christiansen.

Hun mener, at den danske hjælp til udenlandske migranter halter langt bag efter indsatsen i Norge og Sverige. I Norge har regeringen netop sat 10 millioner norske kroner af til tilbud om overnatning og rådgivning i Oslo.