Homoseksuelles kamp for ligestilling er slut

Med udsigten til kirkelig vielse har homoseksuelle sejret på alle væsentlige punkter, siger forsker. Også de homoseksuelles forening, LGBT, føler, de er i mål, men andre homoseksuelle mener, det er den helt forkerte kamp

Er kampen for homoseksuelles ligestilling slut?
Er kampen for homoseksuelles ligestilling slut?. Foto: Skovdal & Skovdal Denmark.

Hvis en ny ægteskabslov sikrer homoseksuelle retten til at blive viet i en kirke, betyder det, at homoseksuelles 63 år lange kamp for at opnå de samme rettigheder som heteroseksuelle er tilendebragt.

Det siger historikeren Peter Edelberg fra Københavns Universitet, som i næste uge forsvarer ph.d.-afhandlingen Storbyen trækker homoseksualitet, prostitution og pornografi i Danmark 1945-76.

LÆS OGSÅ: Kirken Højrefløj: Folketinget sætter sig på folkekirken

Først skal det påtænkte lovforslag igennem Folketinget, og derefter skal biskopperne fastlægge et ritual. Men hvis det munder ud i et ritual, som vier homoseksuelle på linje med heteroseksuelle, må man sige, at der er opnået fuld ligestilling. Det er højst nogle detaljer om barsel, der er tilbage, siger Peter Edelberg.

Han peger på, at homoseksualitet først blev tilladt med en lov, der trådte i kraft i 1933. Indtil da var sex med en person af samme køn i princippet kriminelt. Også i de følgende år handlede homoseksuelles kamp om at opnå ligestilling i straffeloven, for eksempel i sammenhæng med prostitution. Fra 1948 blev kampen organiseret i en forening, hvis erklærede formål var at sikre homoseksuelle de samme juridiske rettigheder som alle andre.

Landsforeningen af 1948 skiftede siden navn til Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske og igen til LGBT Danmark Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner. Foreningens kirkepolitiske talsperson, George Hinge, er enig med Peter Edelberg i, at kirkeminister Manu Sareens (R) plan om en ny lov, som udvider begrebet ægtefælle til også at omfatte homoseksuelle, er den sidste afgørende sejr i rettighedskampen.

Det glæder mig, at kirkeministeren nu kommer med det forslag. Det er noget, vi har arbejdet for i mange år. Og især er det godt, at ordet ægtefælle bruges, fordi det sender et kraftigt signal om, at homoseksuelle er ligeværdige med heteroseksuelle, siger han og tilføjer:

Hvis der bliver lavet en fælles, kønsneutral ægteskabslov, er homoseksuelle rent juridisk ligestillet med heteroseksuelle på de sidste områder omkring børnelovgivning og arv. Så er vi i mål.

Ikke alle i LGBT-miljøet er dog enige i, at kampen for ligestilling nu skulle være slut. En af dem er dramatikeren Gritt Uldall-Jessen, som er et kendt navn i queer- og homo-kredse. Hun peger blandt andet på en levevilkårsundersøgelse fra 2009, som konstaterede, at særligt de biseksuelle og transkønnede lever et liv med diskrimination, selvmordstanker og generelt dårlige levevilkår.

Kampen er bestemt ikke slut. Vi skal synliggøre den fortsatte diskrimination, sætte ind mod de mange hadforbrydelser begået mod særligt homoseksuelle og queers og i det hele taget kæmpe for at blive taget mere alvorligt. Alle de helt reelle problemer hjælper kirkebryllupper jo ikke på, siger hun.