Hvilket land har vi lånt juletræet fra?

Mange danske jule-traditioner stammer fra Tyskland. Dog har vi ikke taget den tyske afstraffelse af uartige børn til os

Juletræet kommer fra Tyskland.
Juletræet kommer fra Tyskland. Foto: Arkiv.

I Tyskland begynder de allerede at fejre jul den 6. december, hvor det er Sankt Nikolaus dag. Aftenen inden stiller de tyske børn deres blankpudsede sko uden for døren, før de går i seng. Om natten går Sankt Nikolaus fra hus til hus og lægger et ris med chokolade og småkager i skoene.

Hvis børnene ikke har været flinke og artige, lægger han grene i dem i stedet. Ifølge traditionen skal forældrene bruge disse grene til at banke gode manerer ind i børnene til næste jul. Denne gamle tradition bliver dog i dagens Tyskland ikke taget mere højtideligt end et venskabeligt klap i enden.

Den 6. december klæder to voksne sig ud som Sankt Nikolaus og hans medhjælper, Knecht Ruprecht. De giver små gaver til børnene, som dog først skal afsige et digt eller synge en sang for dem.

Tyskland er et af de lande, der har præget den danske jul mest. Julekalenderen og flere julesalmer kommer fra Tyskland, og ligeledes gør juletræet. Juletræet holdes skjult for børnene indtil juleaften (Heiligabend). Moderen pynter træet med æbler, slik, nødder, tog, engle og lys, og under træet arrangeres en julekrybbe. Herefter fremviser hun det for hele familien, og efter at alle har beundret træet, synger de sange, læser julehistorier og åbner gaver.

Mange går i kirke om eftermiddagen og spiser bagefter et let måltid bestående af salater eller egnsretter, inden juletræet tændes. I det katolske Sydtyskland deltager man i midnatsmessen, som kaldes Mette. Når man kommer hjem, spiser man Mettwurst, som er varm blod- eller leverpølse.

Den 25. december er det Weihnacht, og her tager tyskerne revanche med et stort veldækket julebord. Middagen består af gåsesteg, haresteg, flæskesteg, skinke, kalkun eller karpe. Dertil hører Christstollen, som er lange brød med nødder, rosiner, citroner og tørret frugt.

Sankt Nikolaus kommer også forbi op til jul, men nu kaldes han Weihnachtsmann. Sankt Nikolaus er ikke den samme som Santa Claus, som er den julemand, vi kender i Danmark, men han har inspireret til ham. Sankt Nikolaus kommer fra skoven og er iført grønt tøj. I dag sidder de to julemænd side om side i mange tyske hjem.

kragh@kristeligt-dagblad.dk