Hørehæmmede kan alligevel deltage i møder i FN-byen

FN-by i København får nu installeret høretekniske hjælpemidler i deres bygninger. Handicaporganisationerne er glade, men der er grund til stadig at kæmpe, lyder det

FN-by i København får nu installeret høretekniske hjælpemidler i deres bygninger. Handicaporganisationerne er glade, men der er grund til stadig at kæmpe, lyder det.
FN-by i København får nu installeret høretekniske hjælpemidler i deres bygninger. Handicaporganisationerne er glade, men der er grund til stadig at kæmpe, lyder det. Foto: Modelfoto.

Den kommende FN-by får nu mulighed for at tilbyde hørehandicappede deltagelse ved mødebordet.

Der var ellers udsigt til, at FN vil bryde egne konventioner ved ikke at få installeret et såkaldt teleslyngeanlæg, som er et hjælpemiddel til mennesker, der bruger høreapparat, i deres bygninger i FN-byen.

LÆS OGSÅ: FN-byggeri i Danmark ser stort på FN's egne handicap-krav

Sådan lød det i Kristeligt Dagblad tidligere i år. For det er et krav, både ifølge det danske byggereglement og FNs konvention om handicappede, at offentlige bygninger skal have installeret et teleslyngeanlæg.

På den foranledning stillede Dansk Folkepartis handicapordfører, Karina Adsbøl, udenrigsminister Villy Søvndal (SF) spørgsmålet om, hvorvidt han mente, at konventionerne blev overholdt. Og det var altså ikke tilfældet, for nu er det blevet besluttet, at et anlæg skal installeres.

Fra chef for globalt samarbejde og økonomi i Udenrigsministeriet Søren Jensen lyder det:

Vi har gjort det klart for bygherren By & Havn, at de skal efterleve kravet om at få oprettet et teleslyngeanlæg, og det går vi ud fra, at de opfylder. Og det vil vi selvfølgelig dobbeltchecke, at de gør.

FN-byen, som skal huse seks FN-organisationer, heriblandt Unicef og WHO, bliver bygget af udviklingsselskabet By & Havn I/S, men Udenrigsministeriet er lejer af bygningen og stiller den til rådighed for FN. Argumentet fra Udenrigsministeriet lød dengang, at bygningerne ikke ville være åbne for offentligheden og derfor ikke har et krav om at få et teleslyngeanlæg installeret.

En besked, der fik handi-caporganisationerne til at protestere, da et manglende teleslyngeanlæg er diskriminerende for både hørehandicappede FN-ansatte og besøgende i bygningen.

Nyheden skaber derfor glæde hos handicaporganisationerne, som mener, at det er en selvfølge, at der skal installeres teleslyngeanlæg i alle de bygninger, hvor der bliver afholdt møder.

Det er forrykt, at det skal være en sådan kamp, men jeg er selvfølgelig glad på de hørehæmmedes vegne, at de nu kan deltage i møder i FN-regi. Det er vigtigt at gøre opmærksom på et skjult handicap som dette og vise, hvad man kan gøre for at afhjælpe det. Der er alt for mange, der bliver overset, fordi de ikke har et synligt handicap, og det er vigtigt at kæmpe deres kamp, siger Carsten Hussing, som er formand for Høreforeningens hjælpemiddel-og tilgængelighedsudvalg.Men denne sag rejser yderligere en problemstilling, som politikerne burde kigge nærmere på, lyder det fra formanden for Danske Handicaporganisationer, Stig Langvad, som peger på, at bygningsreglementet burde blive taget op til diskussion og ændret.Det offentlige rum burde blive bredere defineret, så bygherrer eller andre involverede ikke kan dække sig ind under, at deres bygninger ikke er offentligt tilgængelige. Alle bygninger, hvor der bliver holdt en eller anden form for møder, burde kaldes for offentlige.

Om teleslynge