Nye tal: Flygtninges ferierejser er et begrænset fænomen

En ny opgørelse fra Udlændinge- og Integrationsministeriet tyder på, at kun ganske få flygtninge rejser på ferie i hjemlandet

Syriske flygtninges rejser til hjemlandet var i sommer et politisk debatemne, da Radio 24syv berettede om mindst 100 syriske flygtninge, der var rejst på ferie i det borgerkrigshærgede land. Men udlændingemyndighederne har altså ikke kunnet dokumentere, at der er et problem.
Syriske flygtninges rejser til hjemlandet var i sommer et politisk debatemne, da Radio 24syv berettede om mindst 100 syriske flygtninge, der var rejst på ferie i det borgerkrigshærgede land. Men udlændingemyndighederne har altså ikke kunnet dokumentere, at der er et problem. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix.

Den meget omdiskuterede praksis med flygtninge, der rejser på ferie i hjemlandet, lader til at være mindre omfattende end hidtil antaget.

I hvert fald har en ny opgørelse fra Udlændingestyrelsen ikke i ét eneste tilfælde med sikkerhed kunnet konstatere, at flygtninge rejser på ferie i deres hjemlande, mens de har en opholdssag kørende i Danmark.

”Opgørelsen viser, at hvis der er et problem, så er det et meget, meget lille problem,” siger Christian Friis Bach, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp.

Syriske flygtninges rejser til hjemlandet var ellers i sommer et politisk debatemne, da Radio 24syv berettede om mindst 100 syriske flygtninge, der var rejst på ferie i det borgerkrigshærgede land.

Også internationalt har der været rapporter om syriske flygtninges ferierejser til hjemlandet. Men udlændingemyndighederne har altså ikke kunnet dokumentere, at der er et problem.

Udlændingestyrelsen har således pr. 24. februar kontrolleret 596 ansøgninger om forlængelse af tidsbegrænsede opholdstilladelser, og kun i 5 tilfælde har styrelsen fundet grund til at nægte forlængelse af opholdstilladelse. Ingen af afgørelserne er truffet på baggrund af en rejse foretaget i udlandet. I stedet er det ændrede forhold i hjemlandet eller svig, som har ændret udlændingemyndighedernes vurdering.

”Det er ærgerligt og bekymrende, at disse små problemstillinger blæses op af medier og politikere og skaber mistro, mistænkeliggørelse og utryghed hos flygtninge,” siger Christian Friis Bach.

Udlændingestyrelsen har primært brugt de sociale meder til at kigge flygtninge efter i kortene, og i den forbindelse bemærker styrelsen, at der i flere af de 596 undersøgte sager har været ”indikationer på, at en flygtning har foretaget rejser til hjemlandet”, uden at det altså har kunnet bevises med sikkerhed.

Det er Dansk Folkepartis Martin Henriksen, der har bedt om opgørelsen, som er en udløber af finanslovsaftalen for 2018. Han mener ikke, at han har været med til at mistænkeliggøre flygtninge.

”Det er helt klart stadig min opfattelse, at der er et problem, men at det er vanskeligt at få det verificeret. Svaret undrer mig, og jeg er ærgerlig over, at man ikke har fået mere ud af det, når der eksempelvis er opslag på de sociale medier, der tyder på, at flygtninge er rejst på ferie,” siger Martin Henriksen, som afviser, at der er tale om symbolpolitik.

”Pointen er, at folk skal vende tilbage til deres hjemlande. Hvis man nu var flygtning og så denne opgørelse, så kunne man måske sove mere roligt om natten. Men ser man så de tusind sager om somaliere, der har fået inddraget deres opholdstilladelse, ja, så sover man ikke særligt roligt om natten. Derfor vil jeg mene, at det samlede billede trækker i den rigtige retning, hvor vi lægger et pres på de pågældende personer og får inddraget flere opholdstilladelser,” siger Martin Henriksen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), men Venstres udlændingeordfører, Mads Fuglede, glæder sig over, at antallet af flygtninge, der rejser på ferie i hjemlandet, udgør en ”overskuelig gruppe”.

”Jeg synes stadig, at det er underligt, hvis man kan rejse tilbage til det land, hvor man er flygtet fra. Derfor er det fint, at man er opmærksom på det. Nu har vi at gøre med et problem, vi sagtens kan håndtere,” siger Mads Fugl-ede.