Ingen vil betale regningen for fribyer

Forfulgte forfattere fra udlandet skulle finde beskyttelse i danske fribyer. Men ordningen er blevet en skyttegravskrig mellem regeringen og kommunerne

Flere end 30 forfulgte udenlandske forfattere står på ventelisten til de fribyer, som regeringen og ikke mindst flere konservative kulturministre har kaldt et vigtigt slag for ytringsfriheden. -
Flere end 30 forfulgte udenlandske forfattere står på ventelisten til de fribyer, som regeringen og ikke mindst flere konservative kulturministre har kaldt et vigtigt slag for ytringsfriheden. -. Foto: colourbox.com.

Flere end 30 forfulgte udenlandske forfattere står på ventelisten til de fribyer, som regeringen og ikke mindst flere konservative kulturministre har kaldt et vigtigt slag for ytringsfriheden. Og dér bliver de ved med at stå, fordi regeringen og kommunerne nu skændes om regningen.

– Det er ærgerligt, vi ikke er blevet et friby-land, når vi har besluttet det. Men jeg ser det sådan, at der kører et psykologisk spil mellem staten og kommunerne om regningen, siger Henriette Kjær, De Konservatives politiske ordfører.

Tidligere kulturminister Brian Mikkelsen (K) og kulturminister Carina Christensen (K) vil ellers tegne Danmark ind på verdenskortet som en markant forsvarer af ytringsfriheden og demokratiet ved, at danske byer tilslutter sig ICORN, The International Cities of Refuge Network.

Siden loven trådte i kraft den 1. juli 2008 har sagen udviklet sig til et psykologisk spil, fordi de enkelte kommuner selv skal betale for de ophold, som Århus Kommune har opgjort til 480.000 kroner om året. Kulturministeriet bidrager med en million kroner om året, men kun til arrangementer med forfatterne.

Og det hele er nu foreløbig endt som en fadæse, vurderer organisationen Dansk PEN, der kæmper for ytringsfrihed.

– Det er skammeligt, at vi snakker så højt og flot om ytringsfrihed og så ikke hjælper folk, der har brugt deres ytringsfrihed modigt. Når der står to og måske snart tre millioner kroner og samler støv på den konto i Kulturministeriet, der skal bruges til at lave aktiviteter med de forfulgte forfattere, så er det oplagt at bruge pengene til at få ordningen i gang, siger Mille Rode, daglig leder af Dansk PEN.

I Trykkefrihedsselskabet, hvis medlemmer kalder sig kompromisløse forkæmpere for ytringsfriheden, rystes der også på hovedet.

– Hvis det her kun handler om økonomi, så går regeringen og kommunerne i meget små sko. Hvad ligner det at skændes om et latterligt lille beløb, når der står store principper på spil? Vi sender folk i døden i Afghanistan for at forsvare menneskerettigheder og skændes herhjemme om beløb som 480.000 kroner, siger formand Lars Hedegaard.

I Kommunernes Landsforening afviser børne- og kulturformand Jørn Sørensen (R) at finansiere de konservative kulturministres visioner. Fra regeringens side afviser Henriette Kjær at dække udgifterne eller bruge den årlige million kroner i Kulturministeriet. Aftalen er klar, og kommunerne skal betale, fastholder hun.

– Jeg ville ønske, at nogle af de konservative borgmestre ville gå foran. I forvejen bruger de konservative kommuner flest penge på kultur. Jeg vil også opfordre København, Århus og nogle af de større kommuner til at se perspektiverne i tage en forfulgt forfatter til sig. Det styrker byernes image og bidrager til det lokale kulturliv. Så jeg håber stadig, siger Henriette Kjær.

Dansk Folkepartis kulturordfører, Karin Nødgaard, holder sig til loven om fribyerne, som blev vedtaget med støtte fra alle partier. Justeringer af finansieringen afhænger ifølge hende af evalueringen ved årets udgang.

I mellemtiden må de forfulgte forfattere vente videre.

beck@kristeligt-dagblad.dk