Januar kræver ekstra omsorg for ældre

Vintermørke er skyld i højt dødstal, mener Ældre Sagen. Overlæge er skeptisk

Mørket får ældre, som i forvejen lever alene, til at isolere sig endnu mere. Det mener Ældre Sagens chefkonsulent, cand.jur. Margrethe Kähler. Arkivfoto.
Mørket får ældre, som i forvejen lever alene, til at isolere sig endnu mere. Det mener Ældre Sagens chefkonsulent, cand.jur. Margrethe Kähler. Arkivfoto. . Foto: Kåre Viemose/ Denmark.

Leder man efter et nytårsforsæt, kunne man passende tage på besøg hos et ældre menneske.

Sådan lyder opfordringen fra interesseorganisationen Ældre Sagen, som bakkes op af en ekspert i sygepleje.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik dør der flere mennesker i januar end i nogen anden måned. Januar har gjort krav på 5153 dødsfald i gennemsnit hvert år i perioden 2008-2012. Til sammenligning er antallet af døde nede på 4472, hvis man ser på gennemsnittet pr. måned generelt i samme periode. I august dør der færrest, og her er tallet nede på 4161 i snit.

Mørket får ældre, som i forvejen lever alene, til at isolere sig endnu mere. Det mener Ældre Sagens chefkonsulent, cand.jur. Margrethe Kähler. Hun påpeger, at der ifølge en rapport fra Sundhedsstyrelsen er en tæt sammenhæng mellem socialt liv og helbred.

Den allervigtigste forklaring er, at vintermørket slår ekstra hårdt, når man er gammel. Mange ældre har måske mistet deres partner. De mangler nogen, der kan give dem et kærligt puf, så de kommer ud. Er man i trist humør, lader man stå til og passer dårligere på sig selv. På den måde svækkes immunforsvaret, siger hun.

LÆS OGSÅ: Thorning lægger op til et velfærdsvalg

Mange ældre behøvede ikke at dø i denne mørke tid, mener Margrethe Kähler. Men forandring kræver, at vores omsorgsgen kommer i omdrejninger, siger hun:

Det er noget, vi helt sikkert kan forebygge. Alle har et ansvar for at være opmærksom på, om der er ældre i familien eller netværket, der mistrives. Det er ekstra vigtigt i den her tid, hvor det er koldt og mørkt og glat, og mange ældre er smadderbange for at gå ud.

Ældre Sagens forklaring finder støtte hos Edith Mark, ph.d., postdoc i klinisk sygepleje ved Aalborg Universitetshospital og medlem af Det Etiske Råd. Hun peger på, at der er omkring dobbelt så stor risiko for selvmord hos personer over 65 år:

Her kan jul og ensomhed, mørke og depression, sygdom og isolation også hænge sammen med de flere dødsfald. Både mere fysisk og psykisk sygdom samt mindre social kontakt er karakteristisk i vintermånederne. Så det er fint, at vi minder hinanden om at tage os tid til de ældre og svækkede i vintertiden.

Men forklaringen om, at ældre skulle dø som følge af en svækket psyke, møder skepsis hos Peter Skinhøj, klinisk professor, overlæge, dr.med. ved Institut for Klinisk Medicin på Rigshospitalet:

LÆS OGSÅ: Volgograds bomber tyder på ny strategi fra Kaukasus-islamister

Det er i hvert fald svært at bevise. Man skal være meget psykisk svækket for, at det spiller nogen praktisk rolle.

Hovedforklaringen er snarere, at infektioner, som spreder sig via luften, især forekommer i vintermånederne. Hvis ældre får influenza eller en anden luftvejsvirus, som giver forkølelse eller bronkitis, kan det være den lille tue, der vælter læsset, siger han.

Har man kronisk dårlige lunger eller dårligt kredsløb, tåler man ikke det, vi andre oplever som mild influenza. Det kan sagtens få et svagt hjerte til at stå af. Virus smitter mest, når det er koldt, og man rykker tættere sammen på plejehjem og andre offentlige steder. Alle andre virusser udover influenza kan man ikke vaccinere imod. Så uanset om der er en epidemi eller ej, er mønstret der hvert år, siger Peter Skinhøj.