Kontanthjælpsmodtager: Jeg oplever større skel mellem rig og fattig

Kontanthjælpsmodtager Elin Rønsted og hendes to børn har kun 900 kroner til mad hver måned. Hun oplever, at hendes økonomi er blevet stadig strammere, samtidig med at andre bliver rigere. For tre år siden fik hun en julekurv fra Røde Kors og kom med i et familienetværk

Elin Rønsted og datteren Henrietta på fire år. Familiens hverdag er præget af den stramme økonomi, men for Henrietta har det været et lyspunkt, at hun har fået tilskud til at deltage i danseundervisning af Røde Kors og Egmont Fonden. –
Elin Rønsted og datteren Henrietta på fire år. Familiens hverdag er præget af den stramme økonomi, men for Henrietta har det været et lyspunkt, at hun har fået tilskud til at deltage i danseundervisning af Røde Kors og Egmont Fonden. – . Foto: Henrik Kastenskov.

2016 har ikke været noget let år for den 42-årige kontanthjælpsmodtager Elin Rønsted og hendes familie.

I foråret mistede Elin Rønsteds fire-årige datter Henrietta sin far. Han blev kun 42 år og døde pludseligt af et hjertestop. Samtidig blev kontanthjælpsloftet indført i efteråret, og det betyder, at Elin Rønsted og hendes to hjemmeboende børn kun har 900 kroner tilbage til at købe mad for, når husleje og andre faste udgifter er betalt. Derfor er der ikke penge til julegaver i år.

Elin Rønsted har fire børn, hvoraf de to ældste døtre på 19 og 21 år bor hos deres far. Hun bor selv sammen med Henrietta og sønnen Jannick på 15 år i en lejlighed i Lunderskov nær Kolding. Jannick går i 8. klasse og klarer sig godt i skolen. I øjeblikket er Elin Rønsted i praktik i en spillehal i Kolding. Fra begyndelsen af februar skal hun i løntilskudsjob samme sted. Elin Rønsted elsker sit job og satser på at blive fastansat, så hun helt kan forlade kontanthjælpssystemet.

Hun er oprindelig uddannet social- og sundhedshjælper, men måtte opgive jobbet på grund af en rygskade. Hun har også en uddannelse som pædagogisk assistent, men det har været umuligt at finde et job inden for det felt.

”Mit største ønske er at få et arbejde, og jeg håber på en fastansættelse fra den 8. maj næste år. Så skal der være fest,” siger Elin Rønsted.

Familien har to gange modtaget julehjælp fra Røde Kors, og det var via julehjælpen, at Elin Rønsted fik kontakt med Røde Kors’ såkaldte familienetværk.

Siden 2014 har Elin Rønsted mødtes med en lille gruppe kvinder med børn to gange om ugen og hver anden søndag. De tager på ture sammen, går i skoven, bager og spiller spil. Julekurven betød også, at Henrietta har fået tilskud til danseundervisning af Røde Kors og Egmont Fonden.

Desuden har Elin Rønsted og hendes børn deltaget i en Røde Kors familiecamp to gange. Her får familierne udover sjove oplevelser også redskaber til at håndtere konflikter i hverdagen og inspiration til at fremme deres børns selvtillid.

”Først og fremmest har familienetværket betydet, at jeg har mødt andre, der står i samme situation som mig selv. Man får nogen at tale med, og børnene kommer ud og får oplevelser. Vi har stadig kontakt med nogle af dem, vi var på familiecamp med i Hillerød via Facebook,” siger Elin Rønsted.

”Min far er død, og jeg har ikke ret meget familie. Når man er enlig, er det rart at komme ud blandt andre, der er i samme situation som en selv og kan forstå, hvorfor tingene nogle gange kan være svære og komplicerede. Man hører også, når de andre har succes og kan lære af det,” siger hun.

Elin Rønsted oplever, at kontanthjælpsloftet, der blev indført i efteråret, har ændret familiens situation til det værre.

”Der bliver større og større forskel mellem rig og fattig. Det er, som om kontanthjælpsmodtagerne er nogle, politikerne vil ramme. Der er måske nogle, der har udnyttet systemet, men langt de fleste drømmer om at få et arbejde. Hvorfor skal systemet blive ved med at skære ned i forhold til de, der har mindst, mens andre bliver rigere,” siger Elin Rønsted, som føler, at det er blevet mere legitimt at tale nedsættende om de dårligst stillede.

”Der er mange af de mennesker, som har velstand og job, der mener, at kontanthjælpsmodtagere er dovne og ikke gider at arbejde. Men det er ikke sandt. Jeg vil rigtig gerne arbejde. Jeg føler selv, at jeg har været fanget i det kommunale system i otte år. Jeg har været på understøttelse og sygedagpenge, og de seneste to et halvt år har jeg modtaget kontanthjælp,” siger Elin Rønsted.

Hun har oplevet, at kommunen har brugt mange kræfter på såkaldte ressourceforløb, hvor hun skulle arbejdsprøves, uden at det førte hende nærmere et job.

Juleaften tilbringer Elin Rønsted sammen med sine børn og andre børnefamilier på den apostolske højskole i Kolding.

”Det er en god måde at tilbringe juleaften på uden at være alene,” siger Elin Rønsted.