Julekortet kommer fra England

JULENS SKIKKE Det varede længe, inden skikken med julekort for alvor bredte sig, blandt andet fordi mange hverken kunne læse eller skrive. Til Danmark nåede skikken i 1870'erne, da tyskproducerede kort kom i handelen

Verdens ældste julekort er det engelske "Cole-Horsley"-kort fra 1843.
Verdens ældste julekort er det engelske "Cole-Horsley"-kort fra 1843.

Julekort gad Emma Gad ikke. De er – skrev hun i 1918 – "til største Besvær for Postvæsenet og ikke til synderlig glæde for dem, der udveksler dem". Julekortets forrang frem for nytårskortet fandt hun i øvrigt urimelig, "da gode ønsker for et helt Aar dog har større Rækkevidde end en julehilsen."

Sir Henry Cole (1808-1882) hed en englænder, der gad. Han var ophavsmand til verdens første trykte jule- og nytårskort, udgivet i 1843, blot tre år efter opfindelsen af frimærket. Cole, der var forfatter, forlægger og medarbejder ved rigsarkivet, havde mange venner og bekendte at sende julehilsner til, og da han led af noget så velkendt som travlhed, kunne han ikke leve med at håndskrive stort set den samme tekst til alle. Derfor bad han sin gode ven, kunstneren John Callcott Horsley (1817-1903), om at designe et kort, der kunne kopieres og rundsendes. Kortet, der i dag opbevares på British Museum i London, viser en familie i færd med at nyde julemåletidet samtidig med, at den skåler med den fraværende ven – modtageren af kortet – og udbringer ønsket om en glædelig jul og et lykkeligt nytår.

Det varede imidertid længe, inden skikken med julekort for alvor bredte sig, blandt andet fordi mange hverken kunne læse eller skrive.

Til Danmark nåede skikken i 1870'erne, da tyskproducerede kort kom i handelen. Det første danske forelå i 1884. Motivet var et englebarn stående med et meget lille juletræ. Det danske jule-og nytårskorts tidlige historie kan følges i forlæggeren Julius Strandbergs dagbøger. Han havde fundet en givtig niche, der også omfattede salg af gratulationskort. "Rivende kortudvikling, især ved jul", noterede han i 1884.

Nært forbundet med julekortet er julemærket – som er en dansk opfindelse. Det introduceredes i 1903 af postekspedient – senere postmester – Einar Holbøll.

grymer@kristeligt-dagblad.dk

julens skikke

I Kristeligt Dagblads julekalenderserie, "Julens skikke" vil vi, hver dag i ugerne op til juleaften, sætte lup på alle de små og store traditioner, som knytter sig til julen. Vi modtager også meget gerne forslag til artikler om juleskikke fra læserne. Henvendelse kan ske til mail adressen: julensskikke@kristeligt-dagblad.dk eller til Kristeligt Dagblad. Rosengården 14, 1174 København K.