Kønsskifte åbner for sager om diskrimination

Regeringen vil gøre det muligt at skifte køn på papiret. Men man risikerer, at både den transseksuelle og andre føler sig krænket, lyder det fra eksperter

"Det vil skabe en del kaos og uro, hvis der lige pludselig står en person med mandlige kønsorganer i kvindernes omklædningsrum - uanset hvad der står på cpr-nummeret," siger kønsforsker ved Roskilde Universitet Kenneth Reinicke om, at regeringen vil gøre det nemmere at skifte køn. Modelfoto
"Det vil skabe en del kaos og uro, hvis der lige pludselig står en person med mandlige kønsorganer i kvindernes omklædningsrum - uanset hvad der står på cpr-nummeret," siger kønsforsker ved Roskilde Universitet Kenneth Reinicke om, at regeringen vil gøre det nemmere at skifte køn. Modelfoto. Foto: Iris.

Transkønnede personer vil snart kunne skifte køn uden at gennemgå operation eller behandling med hormoner. Fremover skal det nemlig være muligt at få nyt cpr-nummer, pas og sygesikring, selvom man beholder de kønsorganer, man oprindeligt er født med. Det fremgår af et nyt lovforslag fra regeringen.

Men et kønsskifte på papiret kan skabe problemer i virkeligheden, lyder det fra eksperter.

Det er et meget progressivt skridt, som anerkender de transseksuelles følelser, men man skal ikke glemme, at langt størstedelen af den danske befolkning ikke forbinder køn med en følelsesmæssig tilstand, men noget biologisk og naturgivent. Det vil skabe en del kaos og uro, hvis der lige pludselig står en person med mandlige kønsorganer i kvindernes omklædningsrum uanset hvad der står på cpr-nummeret, siger kønsforsker ved Roskilde Universitet Kenneth Reinicke.

LÆS OGSÅ: Regeringen vil gøre det nemmere at skifte køn

Ifølge formand for Ligebehandlingsnævnet, landsretsdommer Tuk Bagger, er det ikke usandsynligt, at en lov om juridisk kønsskifte vil trække sager om blufærdighedskrænkelse og diskrimination med sig. Der er nemlig to centrale hensyn på spil den transseksuelles ret til ligebehandling samt hensynet til andres blufærdighed.

For en kvinde i et omklædningsrum er oplevelsen af at blive krænket på sin blufærdighed jo ikke nødvendigvis anderledes af, at den person, hun føler sig krænket af, har en juridisk tilkendegivelse af at være en kvinde. Og hvis nogle føler sig krænkede på deres blufærdighed, så kan der være undtagelser fra hensynet til den transkønnedes ret til ligestillingen, siger Tuk Bagger.

De homo-, bi- og transseksuelles interesseorganisation, LGBT, afviser bekymringen.

Transeksuelle vælger typisk det omklædningsrum, hvor de vækker mindst opsigt, og det tror jeg, de vil blive ved med, siger LGBTs talsperson for transkønnede, Vibe Grevsen.

LÆS OGSÅ: Verden ser de samme serier

Hun bakkes op af Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen:

Jeg kan overhovedet ikke forestille mig, at de transseksuelle vil bruge deres hårdt tilkæmpede nye rettigheder på at provokere og lave uro. Jeg er sikker på, at de vil forvalte deres kønsskifte med stor ansvarlighed og hensynsfuldhed, siger Flemming Møller Mortensen.

Men spørgsmålet er, om den brede befolkning er klar til at imødekomme den udfordring. Og det er man ikke sikker på i DGI Dansk Gymnastik og Idrætsforeninger.

Vi vil ikke lyde fordomsfulde eller diskriminerende, og vi vil selvfølgelig rette os efter loven. Men vi kan se, at udviklingen i omklædningsrummene de seneste år er gået i stik modsat retning. Mange etniske grupper efterlyser skarpere kønsopdeling, og selv helt små drenge må ikke længere følges med deres mor gennem omklædning, fordi andre kvinder føler sig kigget på. Jeg kan forestille mig en hel vifte af nye udfordringer, når det gælder de transseksuelle, siger Svend Lindahl, foreningskonsulent i DGI Nordjylland.