Klamydiascreening kan hindre barnløshed

Sundhedsstyrelsen tøver med at indføre en landsdækkende hjemmetest for kønssygdommen klamydia

Af Karin Dahl Hansen

Fem procent af alle unge danskere har kønssygdommen klamydia, der dermed kan betegnes som en alvorlig folkesygdom.

Langt de fleste har sygdommen uden at vide det og bærer dermed smitten videre med store konsekvenser til følge. Sygdommen, der kan behandles med antibiotika er nemlig skyld i tusindvis af følgesygdomme som underlivsinfektioner, graviditet uden for livmoderen samt kroniske underlivssmerter. Desuden mener man, at hver tredje ufrivilligt barnløse kvinde kan takke en klamydiainfektion tidligere i livet for sin sterilitet.

Men en undersøgelse lavet i Århus Amt viser, at man kan reducere smitten væsentligt, hvis samtlige unge mellem 16 og 25 år får en såkaldt hjemmetest med posten en gang om året. Her kan mændene sende en urinprøve ind til et laboratorium og kvinderne selv lave en podning fra skeden. Hvis hjemmetesten kombineres med opsporing af de smittedes partnere, kan udbredelsen af klamydia reduceres fra fem til en procent i løbet af 10 år.

Forkerte undersøges

- Der foregår allerede en screening i dag, fordi mange kvinder bliver testet for klamydia, når de alligevel får en underlivsundersøgelse hos lægen. Men det er den forkerte aldersgruppe vi undersøger, da de fleste af disse kvinder er over 25 år. Desuden er 90 procent af alle testede kvinder. Vi undersøger altså for få mænd og glemmer de unge, som er dem, der har sygdommen. Derfor er den nuværende indsats ikke god nok, siger projektleder Lars Østergaard fra Skejby Sygehus.

Undersøgelsen fra Århus Amt viser desuden, at der kan være penge at spare for samfundet ved at indføre en klamydiascreening for unge. Screeningen som blandt andet omfatter henvendelse til en halv million unge hvert år vil koste 380 millioner kroner over en 10-årig periode. Til gengæld vil sundhedsvæsenet spare 238 millioner kroner til behandling af følgesygdomme. Regner man derudover færre sygedage med, vil samfundet spare yderligere 376 millioner kroner, og dermed bliver der tale om en samlet samfundsbesparelse.

Tøver med screening

Alligevel skal yngre danskere ikke vente at få et brev med oplysninger og hjemmetest foreløbig. Sundhedsstyrelsen har nemlig endnu ikke taget stilling til, om den vil anbefale en landsdækkende screening af alle unge.

- Undersøgelsen er vigtig i vores videre indsats mod klamydia, men nu skal vi først læse rapporten igennem med vores fagfolk. Jeg mener dog, at der fortsat er mange usikkerheder. Er det den rigtige aldersgruppe, hvad med økonomien, og hvordan laver man den bedste partneropsporing? Det kan ikke udelukkes, at der skal flere pilotforsøg til, og desuden er det ikke sikkert, at den bedste måde at udlevere testen på er ved at sende den med posten. Apotekerne kunne jo også være en mulighed, siger afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen, Sigrid Poulsen.

Til det siger læge Lars Østergaard fra Skejby Sygehus.

- Unge mennesker kommer ikke på apoteket. De spiller fodbold. Hjemmetest er en mulighed for at lave systematisk og målrettet screening af nogle mennesker, der ikke kommer til lægen, fordi de ikke føler sig syge.

dahl-hansen@kristeligt-dagblad.dk