Køn og ligestilling er nøglen til kulturelt opgør med radikal islam

Sherin Khankan der vil starte en moske for

Sherin Khankan er initiativtageren bag den nye moské for kvinder. Foto: Nikolai Linares / Scanpix Denmark

Ny kvindemoské, lovgivning mod barnebrude og debat om religion og køn efter begivenhederne i Köln er tegn på et tiltagende kulturelt pres på islams kvindesyn. Det kan både føre til større konfrontation og positiv forandring, vurderer flere

Danmarks første kvindemoské har set dagens lys. Et ”feministisk projekt” kalder initiativtager og imam Sherin Khankan den nyetablerede Mariam Moskéen, som skal være et alternativ til den mandsdominerede praksis blandt muslimske trossamfund herhjemme.

Siden begivenhederne i den tyske by Köln nytårsnat har der været intenst fokus på islams kvindeundertrykkende aspekter. Senest har udlændingeminister Inger Støjberg (V) taget initiativ til lovgivning, som skal forhindre muslimske ægteskaber med mindreårige kvinder.

Køn og ligestilling er blevet nøglen til et markant kulturelt opgør med reaktionære tendenser blandt muslimer i Vesten, siger religionssociolog Brian Arly Jacobsen.

”Fokus på køn og ligestilling er både politisk og samfundsmæssigt blevet en strategi, man har valgt i Danmark og andre vesteuropæiske lande som et område, der viser nogle tydelige værdimæssige forskelle, og som dermed kan vise, i hvilket omfang flygtninge og indvandrere er klar til at blive integreret,” siger Brian Arly Jacobsen.

Han peger på, at det øgede fokus og initiativer som kvindemoskéen kan føre til mere konfrontation med bestemte muslimske grupper i

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.