Kommentatorer: En stærk åbningstale

Statsminister Helle Thorning-Schmidts åbningstale bliver kaldt både offensiv og sprogligt vellykket

Flere kommentatorer har tommel op til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) efter hendes tale ved Folketingets åbning.

Offensiv og konkret, kalder Hans Engell åbningstalen, mens Troels Mylenberg fastslår, at statsministeren lykkes med at få fokus på det nære fremfor på store økonomiske planer.

- Det er en meget vellykket åbningstale, hvor hun koncentrerer sig om nogle væsentlige hovedpunkter, og dem gør hun til gengæld meget ud af, siger Hans Engell, der beskriver talen som frisk i tonen og skrevet i et sprog, som er let tilgængeligt.

Både Hans Engell og Troels Mylenberg ser talen som et strategiskift, hvor regeringen forsøger at tage serveretten og sætte fokus på det nære fremfor store abstrakte økonomiske planer.

- Talen handler jo om, at vi er væk fra det store overordnede 2020- eller 2032-billede af økonomien i erkendelse af, at man ikke har været god nok til at forklare danskerne, hvorfor det pludselig skulle gøre så ondt, siger Troels Mylenberg, der tror, at det vil betyde, at regeringen går styrket ind i sit andet år.

Også Hans Engell mener, at statsministeren vælger rigtigt.

- Jeg tror, det er klogt af hende, at hun holder meget fokus på de nære spørgsmål, siger Hans Engell med henvisning til talens behandling af spørgsmål som folkeskole, beskæftigelsessituationen og det værdipolitiske.

Det sidste blandt andet i forhold til angrebet på skadestuen i Odense tidligere i år.

- Hun bruger udtrykket forbrydere om dem, der begik handlingen. Jeg har aldrig før hørt en statsminister, der brugte det udtryk fra talerstolen, mens dronningen hører på det, siger Hans Engell, der mener, at det er med til at give talen kant.

Ifølge Troels Mylenberg er den skarpe tale da også netop en af statsministerens store styrker.

- Hun er god til at holde taler, og hun er god til at skrive taler - eller få dem skrevet. Og her viser hun sin store styrke ved at holde fast i det, hun gerne vil, siger Troels Mylenberg, der også er chefredaktør på Fyns Amts Avis.

Begge erkender dog, at en tale alene ikke vender bøtten for en regering, der i den grad har haft meningsmålingerne imod sig. Hans Engell ser da også svagheder i talen, for eksempel i forhold til dagpengesituationen.

- Der er hendes eneste svar akutpakken, konstaterer Hans Engell, der også synes, at det er lidt blodfattigt, at statsministeren på 40-års-dagen for Danmarks beslutning om at gå med i EU ikke forholder sig mere offensivt til spørgsmålet.

- Men generelt synes jeg, at det er en stærk tale. Det er en rigtig god tale, siger Hans Engell.

Han påpeger dog samtidig, at selv en god tale ikke afgørende kan vende situationen for en regering, der i høj grad har meningsmålingerne imod sig.

- Men det har åbningstaler jo aldrig kunnet, siger Hans Engell.

 

Tilføj kommentar

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.