Kommuner aner ikke, om anbragte børn trives

Hvert fjerde opholdssted for anbragte børn og unge fik intet tilsynsbesøg af kommunerne sidste år. Stærkt kritisabelt, mener fagfolk, der efterlyser flere og grundigere tilsyn

Mange kommuner ved ikke, hvordan børn og unge anbragt uden for hjemmet har det. Hvert fjerde af i alt 170 adspurgte opholdssteder for anbragte børn fik nemlig slet ikke besøg af kommunernes tilsyn sidste år. Det fremgår af en rundspørge, som LOS Landsforeningen af Opholdssteder, Botilbud og Skolebehandlingstilbud har lavet. Samme besked kommer fra Foreningen af Danske Døgninstitutioner, hvor man ligeledes kender til flere eksempler på institutioner, der ikke har haft kommunalt besøg i flere år. En enkelt institution har ikke haft besøg i syv år.

Og det er stærkt kritisabelt, lyder det fra blandt andre formand i LOS, Geert Jørgensen. Han henviser til, at der flere gange er blevet rejst kritik af anbragte børns forhold. For eksempel da de to døtre i den såkaldte Tønder-sag blev anbragt på et opholdssted, der senere blev kritiseret for at have sektlignende forhold.

Manglen på tilsyn aktualiseres yderligere af rækken af skandalesager om omsorgssvigt af voksne handicappede på døgninstitutioner landet over. Så sent som i går blev der rejst nye anklager, da det kom frem, at personalet på bostedet Lindebo på Amager i København har råbt og taget fat i beboerne.

Det er den slags sager, vi for enhver pris skal undgå, men det kræver, at der bliver ført regelmæssige tilsyn med bostederne. Og at tilsynene ikke består af gold kontrol, men også virker forebyggende, siger Geert Jørgensen.

Foreningerne peger på, at det virker helt tilfældigt, om der føres tilsyn eller ej. Det afhænger nemlig alene af den enkelte kommunes praksis, da der ikke findes noget lovkrav til, hvor ofte et opholdssted eller en døgninstitution skal have besøg.

Og det er ikke godt nok, mener lektor Inge Bryderup fra Danmarks Pædagogiske Universitet, der har forsket i anbringelser af børn og unge i mere end 20 år.

Det er beskæmmende, at vi fører skarpt opsyn med fødevaresikkerheden i landets restauranter og kiosker, men ikke fører regelmæssige tilsyn med de institutioner, hvor vi placerer vores absolut svageste, siger Inge Bryderup. I Kommunernes Landsforening (KL) har man dog ingen planer om at skærpe kravene til kommunernes tilsynsbesøg.

Vi tror ikke på, at det handler om antallet, men om kvaliteten af tilsynet. Og den er kommunerne i fuld gang med at udvikle og forbedre. Vi har netop oprettet en portal, hvor myndighedspersoner på området kan udveksle erfaringer og viden for at styrke indsatsen, siger Hanne Gøttrup konsulent i KLs Børne- og Kulturkontor.

Hanne Gøttrup siger dog samtidig, at kommunerne må erkende, at de har haft for travlt sidste år på grund af kommunalreformen. Hun forventer, at billedet ser bedre ud i 2008, når kommunerne er kommet på plads.

bech-jessen@kristeligt-dagblad.dk

Freja Bech-Jessen

Født 1977. Uddannet på Roskilde Universitetscenter. Praktikant på Dagbladet Politiken 2004-2005. Ansat som socialreporter på Kristeligt Dagblads indlandsredaktion siden april 2006.

Tilføj kommentar

fra shop.k.dk

Bachs mesterværker

kr. 699,00 Køb

Barcelona - Madrid

kr. 8.930,00 Køb

Mød Desmond Tutu og hans datter Mpho Tutu

kr. 70,00 Køb

Den tyske hemmelighed - dokumentarfilm

kr. 179,00 Køb

Første Verdenskrig

kr. 25,00 Køb

The Act of Killing - dokumentarfilm

kr. 210,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.