Kommuner springer kirken over ved begravelser uden pårørende

Hvert år dør mennesker, uden at der er pårørende til at tage sig af begravelsen. I Glostrup Kommune sparer man buketten og turen til kirken væk (Rettet 6/12)

Lars Jensen er bedemand i Sønderborg. Familiefaderen er dog ikke den typiske bedemand, da hans fortid rummer en grum fortælling om drab, fængselsstraffe, overfald og et liv på flugt fra sin rockerfortid. Sammen med sin Marianne besluttede han sig for at starte på en frisk, og nu lever de et almindeligt familieliv med deres børn og deres hund, Mario. Den mest solgte kiste er denne, som der også står en masse af i garagen.
Lars Jensen er bedemand i Sønderborg. Familiefaderen er dog ikke den typiske bedemand, da hans fortid rummer en grum fortælling om drab, fængselsstraffe, overfald og et liv på flugt fra sin rockerfortid. Sammen med sin Marianne besluttede han sig for at starte på en frisk, og nu lever de et almindeligt familieliv med deres børn og deres hund, Mario. Den mest solgte kiste er denne, som der også står en masse af i garagen. Foto: Camilla Rønde/ Denmark.

ARTIKLEN ER BLEVET RETTET: Tidligere stod der, at 650 personer dør uden pårørende til at tage sig af begravelsen i Københavns Kommune. Det rigtige tal er 350.

Hvert år dør cirka 350 personer i København, uden at der er pårørende til at tage sig af begravelsen. I Aalborg er det omtrent 75, og i Glostrup er det gennemsnitligt 15 dødsfald om året. For disse afdøde er det kommunen, der må tage sig af begravelsen. Men fra kommune til kommune er der stor forskel på, hvor højt man prioriterer begravelsesceremonien.

I Københavns Kommune er der bårebuket på kisten, som bliver kørt til en højtidelighed med præst og salmesang i kirken, inden kisten skal på krematoriet. I Glostrup Kommune sparer man buketten og turen til kirken væk. I stedet er der jordpåkastelse med en præst på kapellet, hvis den afdøde er medlem af folkekirken.

LÆS OGSÅ: Er det uværdigt at begrave ensomme uden en ceremoni?

Billedet genkender Michael Hviid Jacobsen. Han er professor ved Aalborg Universitet og forsker i begravelseskultur.

Jeg vurderer, at en del af disse begravelser foregår på et absolut minimum. Det kan være svært at finde pårørende, og for kommunen handler det også om at finde den billigste løsning. På den anden side har jeg også kendskab til kommunale begravelser, hvor der er en ceremoni, og hvor præsten holder tale i en tom kirke, siger han.

Brøndby, Odense og Københavns Kommuner oplyser alle, at man prioriterer en ceremoni i kirken. I Glostrup, Vejle og Næstved Kommuner bliver ceremonien afviklet på kapellet for at spare turen til kirken væk.

Det bekymrer Søren Peter Hansen, tidligere sognepræst og provst, som nu er direktør for FOF Aarhus samt medlem af Det Etiske Råd. Han mener, at det er de færreste kapeller i landet, der kan rumme en ordentlig og anstændig begravelsesceremoni:

Såfremt et menneske er medlem af folkekirken og ikke har fraskrevet sig det højt og tydeligt, må man gå ud fra, at det menneske ville ønske at blive sendt herfra med en kirkelig handling i den lokale sognekirke. Nu har vi altså flere end 2000 af de her kirkebygninger, så hvorfor ikke gøre brug af dem?.

I Glostrup Kommune fortæller sagsbehandler Susanne Joensen, at det er et spørgsmål om økonomi, når man ikke prioriterer en højtidelighed i kirken for afdøde uden pårørende.

Vi har den praksis, at de kommunale udgifter skal være så små som muligt i disse sager. Derfor vælger vi bevidst den billigste løsning, hvor bedemanden ikke kører forbi kirken for at få afviklet en højtidelighed, siger hun.